„На първата дискусия в Комисията по културата и медиите темата за българската музика в медиите бе подменена. Въпросът как да се финансират частните медии със средства от националния бюджет като „компенсация“, че ще пускат българска музика в България, взе превес.“ Зад тази теза застана сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор дни, след като депутатите, които стоят зад искането за промени в Закона за радиото и телевизията обявиха, че „квотите са неприложими“.

Организацията, която е сред инициаторите на кампанията „За повече българска музика в ефира“, изтъква, че дебатът продължава, а квотите не създават ограничения, дори напротив – създават повече възможности за разнообразие на излъчваната музика, за развитие на българския туризъм, нови работни места и  т.н.

Музикаутор отчита, че всяка промяна изглежда трудна, и също отчита първоначалното излизане на музикалните редактори от зоната им на комфорт.

(...) Преди години при дискусия в парламента АБРО се противопостави на децентрализацията на проверките за спазване на ЗАПСП, извършвани от общините. Парламентът правилно не кредитира доводите им и на този етап местните проверки носят своите позитиви. Нещо повече, Министерство на културата застана и стои твърдо зад тях, търсейки пълен обхват на спазването на закона. Туристическата индустрия в лицето на БХРА ги подкрепя. Сега и АБРО започнаха да виждат перспективите на това решение, доколкото техни членове имат интерес да развиват част от своя бизнес със съдържание в барове, кафета, ресторанти“, припомнят от сдружението. В становището им се изтъква още, че разнообразие в българската музика има, предвид, че в организацията са регистрирани 142 000 произведения. „Само 1% от тях да са „качествени“ по стандартите на музикалните редактори, това би задоволило потребността от разнообразие в медиите за години напред“, допълват от Музикаутор.

Организацията изтъква, че обвързването на въвеждането на квоти с финансово стимулиране на медиите бе отхвърлено от Министерство на финансите, тъй като противоречи на европейското законодателство. В същото време европейското законодателство не отхвърля задължителните квоти в 12 държави.

 „Реферирането на АБРО към такъв поощряващ механизъм и противопоставянето на задължителните квоти създава впечатление за противоречие в тяхната позиция по отношение на българската музика. Затова, вместо да разходва 5 000 000 лева към частните бизнеси, които са на печалба и чийто пазар расте всяка година, както коментира АБРО, държавата би могла инвестира в:
1. Създаване на банка за българска музика, където авторите качват песни, а редакторите ги намират и пускат;
2. Организиране на кемпове за нова музика с чужди представители, обмен на знания, техники и т.н.;
3. Формиране на експортен офис по примера на много страни от Централна и Източна Европа“,

 аргументират се още от сдружението

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

#ОставамВкъщи, но не без изкуство (СНИМКИ)

Изкуството е по-силно от коронавируса. Някои от най-прочутите световни културни институции предоставят на разположение на любознателните дигитално направлявани, изглеждащи „почти като истински“ екскурзии из своите зали. Е, не е съвсем същото като да ги видиш на живо, но е смислено прекарване на свободното време, опразнено откъм възможности заради карантината.

100 000 гледаха D2 с онлайн концерт на живо

Изобретателността на българина проработи и в този труден момент. Факт е, че по цял свят артисти и културни институции се фокусираха върху това да стриймват безплатно на живо или да пускат записи на концерти от златните си фондове, за да забавляват почитателите си, докато стоят изолирани вкъщи. Но една българска платформа измисли начин, по които хем да гледаш на живо концерт от дивана си, хем да помогнеш на изпълнителите от родната сцена финансово.

Звездите на италианската музика с общ концерт онлайн – всеки от собствения си хол

Една музикална щафета, която прекосява Италия. Една виртуална среща, която се превръща в спектакъл, за да подкрепи с набраните средства Гражданска защита, която е на първа линия в борбата с коронавируса на Апенините, и за да изпрати мощно послание за единение и отговорност в този изключително труден за страната момент. Шоуто „Музика, която обединява“ ще се излъчи на 31 март, вторник, по италианската държавна телевизия Rai 1 с участието на някои от най-големите музикални звезди на Ботуша.