Отказаха се от предложението за квота за българска музика в ефира

Отказаха се от предложението за квота за българска музика в ефира

Да не се въвеждат ограничителни квоти, а да се създаде механизъм за мотивиране медиите да излъчват българска музика. Така идеята ма Музикаутор за въвеждане на задължителни 33% родна музика в ефира се видоизмени в проектозакона, които беше внесен за разглеждане в Комисията за култура и медии.

"Квотите са неприложими. Това няма да мине на обсъждане, а ако мине няма да се спазва и контролът е много труден", така се аргументираха депутатите, които стоят за промени в закона за ЗРТ. Представители на Музикаутор не присъстваха на обсъждането в Комисията, след като именно те, на пресконференция вчера обявиха, че техните предложения ще бъдат вкарани.

Представителите на всички парламентарнопредставени групи бяха единодушни срещу въвеждане на квотния принцип. В замяна на това инициаторите на промените предлага въвеждане на стимули чрез съживяването на фонд "Радио и телевизия", който не функционира от 1998 г., като неговата независимост да се гарантира чрез поставянето му под шапката на Министерски съвет или СЕМ. Така няма да има пряко договаряне между властта и медиите.

От финансиране от този фонд да може да се възползват както обществените, така и частни медии, ако изпълняват обществена функция, а обемът му да бъде фиксиран с процент от бюджета, които да е 1,5 промила. Чрез него ще се компенсират частните медии, които решат да поставят акцент на култура и българско музика с риск това да не е рентабилно за тях. Именно тези техни загуби ще бъдат компенсирани с държавни пари.

Към момента, предложението за стимулиране на медиите, акцентиращи върху българска музика се отнася само за радиата, „за да се провери как работи новият механизъм“ и след година, когато се отчете ефективността му може да бъде приложен и за телевизия. Така медиите, които не спазват препоръката за изпълнение на обществена функция няма да бъдат наказвани, но тези, които спазват и дори надвишават ще бъдат финансово стимулирани.

Фонд „Радио и телевизия“ не функционира, защото предвижда такса за потребителите, която нито едно правителство не е пожелало да въведе до момента, уточниха вносителите на промените. Ако се приемат предложенията обаче той освен, че ще разпределя финансиране както към обществените така и към частните медии, така и ще осъществява контрол върху разходваните средства. Такива функции обаче вече има СЕМ, под чиято шапка искат да го поставят и де факто двете структури се дублират, като при обсъждането имаше предложение просто да се подсили СЕМ. Част от политическите опоненти на вносителите видяха опит да се стимулира финансово поп-фолк жанрът, а от ДПС заявиха категорично, че няма да променят това предложение в този му вид. Председателят на Комисията Вежди Рашидов също подкрепи опитите да се стимулира по-честото излъчване на българската музика, но сложи акцент върху избора на музика, която да се подкрепи и начините на подбор на качествена такава. В крайна сметка комисията гласува и отхвърли вкарването на промените за обсъждане в Народното събрание с 4 гласа „против“, 8 „въздържали се“ и 6 „за“. Предложенията на експертната група ше бъдат изпратени на юристите на Народното събрание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.