Рецепта на деня: Бърз кекс като на баба

Рецепта на деня: Бърз кекс като на баба

От любимите рецепти на редактора

Както си стоим у дома заради пандемията няма как да не се развихрим в кухнята. На прага на почивните дни ви предлагаме една бърза, не много претенциозна и десетки пъти изпитана рецепта за кекс. Но по онзи лесен начин, който не изисква да се чудите дали да го направите, а направо хващате формата за печене.

Сега като видите рецептата ще осъзнаете, че не е необходимо да имате шеф пред фамилията си, за да спретнете за закуска или просто от любов този кекс.

Може да изненадате любимия човек или семейството си като спазвате препоръките по-долу, а ако добавите лека фантазия вкусът винаги става с една идея по-добър. В случая за нашия кекс добавихме малко шоколад и ... е повече от страхотен. За подготовката ви трябват 10 минути, останалите 30 са за готвене. 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 * 4 яйца
 * 1 чаша захар
 * 1 чаша кисело мляко
 * 1 с.л. сода бикарбонат
 * ½ чаша слънчогледово олио
 * 2 чаши брашно
 * 8 г бакпулвер
 * 2 пакетчета ванилия
 * 2 ч.л. какао
 * натрошени орехи, стафиди и/или шоколад 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

* Първо в голяма купа за разбиване изсипете яйцата и захарта.

* В друга купичка смесете киселото мляко и лъжичката сода. Изчакайте 1 минутка да шупне и изсипете в купата при яйцата. Добавете и пакетчетата ванилия. Разбъркайте с телена бъркалка.

* Добавете олиото. Разбъркайте.

* След това отделно пресейте брашното заедно с бакпулвера и добавяйте по малко към яйчената смес, като енергично разбърквайте с телената бъркалка. Трябва да получите гъста кексова смес.

* Изберете тавичка по желание, но не много широка, за да не стане много тънък кексът. Намажете я с олио и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно. Сега изсипете 2/3 от кексовата смес в тавичката.

* В останалата купата кексова смес добавете какаото и отново разбъркайте енергично.

* Изсипете равномерно какаовата смес върху бялата смес в тавичката, като се стараете да има навсякъде. Внимателно с шпатула или лъжица разбъркайте леко двете смеси, за да се получат красиви шарки след изпичането. По желание можете да поръсите с натрошени орехи или стафиди, предварително накиснати във вода.

* Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, като периодично проверявате готовността му с дървено шишче или клечка за зъби. Ако забележите, че повърхността е изпечена, а вътрешността е все още лепкава, покрийте кекса с алуминиево фолио, за да не изгори горната му коричка. Извадете от фурната и оставете да изстине около половин час, преди да го нарежете. Ако е във форма го обърнете и поръсете с пудра захар. Преди това може да го намажете с масло.

Ако сте пропуснали рецептите досега: 

Вечеря за двама: Три лесни рецепти

Ядеш и ревеш: Бисквитена торта в чашки

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.