0

К акто си стоим у дома заради пандемията няма как да не се развихрим в кухнята. На прага на почивните дни ви предлагаме една бърза, не много претенциозна и десетки пъти изпитана рецепта за кекс. Но по онзи лесен начин, който не изисква да се чудите дали да го направите, а направо хващате формата за печене.

Както си стоим у дома заради пандемията няма как да не се развихрим в кухнята. На прага на почивните дни ви предлагаме една бърза, не много претенциозна и десетки пъти изпитана рецепта за кекс. Но по онзи лесен начин, който не изисква да се чудите дали да го направите, а направо хващате формата за печене.

Сега като видите рецептата ще осъзнаете, че не е необходимо да имате шеф пред фамилията си, за да спретнете за закуска или просто от любов този кекс.

Може да изненадате любимия човек или семейството си като спазвате препоръките по-долу, а ако добавите лека фантазия вкусът винаги става с една идея по-добър. В случая за нашия кекс добавихме малко шоколад и ... е повече от страхотен. За подготовката ви трябват 10 минути, останалите 30 са за готвене. 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 * 4 яйца
 * 1 чаша захар
 * 1 чаша кисело мляко
 * 1 с.л. сода бикарбонат
 * ½ чаша слънчогледово олио
 * 2 чаши брашно
 * 8 г бакпулвер
 * 2 пакетчета ванилия
 * 2 ч.л. какао
 * натрошени орехи, стафиди и/или шоколад 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

* Първо в голяма купа за разбиване изсипете яйцата и захарта.

* В друга купичка смесете киселото мляко и лъжичката сода. Изчакайте 1 минутка да шупне и изсипете в купата при яйцата. Добавете и пакетчетата ванилия. Разбъркайте с телена бъркалка.

* Добавете олиото. Разбъркайте.

* След това отделно пресейте брашното заедно с бакпулвера и добавяйте по малко към яйчената смес, като енергично разбърквайте с телената бъркалка. Трябва да получите гъста кексова смес.

* Изберете тавичка по желание, но не много широка, за да не стане много тънък кексът. Намажете я с олио и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно. Сега изсипете 2/3 от кексовата смес в тавичката.

* В останалата купата кексова смес добавете какаото и отново разбъркайте енергично.

* Изсипете равномерно какаовата смес върху бялата смес в тавичката, като се стараете да има навсякъде. Внимателно с шпатула или лъжица разбъркайте леко двете смеси, за да се получат красиви шарки след изпичането. По желание можете да поръсите с натрошени орехи или стафиди, предварително накиснати във вода.

* Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, като периодично проверявате готовността му с дървено шишче или клечка за зъби. Ако забележите, че повърхността е изпечена, а вътрешността е все още лепкава, покрийте кекса с алуминиево фолио, за да не изгори горната му коричка. Извадете от фурната и оставете да изстине около половин час, преди да го нарежете. Ако е във форма го обърнете и поръсете с пудра захар. Преди това може да го намажете с масло.

Ако сте пропуснали рецептите досега: 

Вечеря за двама: Три лесни рецепти

Ядеш и ревеш: Бисквитена торта в чашки