Герой на

Герой на "Монитор" стана ромски будител навръх Василица

28-годишният Георги Самиров от Шумен получи приза за млад будител и вдъхновител на специална церемония в Министерството на образованието и науката в навечерието на ромската Нова година - Василица или Банго Васил. Георги е ром, не се обижда и да го нарекат циганин, а "Монитор" разказа за будния млад шуменец в разгара на втората или третата COVID вълна. Младежът работи като образователен медиатор в СУ "Трайко Симеонов", където една немалка част от учениците са от ромската общност.

Точно когато училищата бяха затворени, а ромските деца лишени от достъп до образование заради липсата на лаптопи, телефони или таблети, както и на интернет, Гошо се превърва в безжичната връзка на събратята си с училището. Учителите даваха домашни задачи, Георги ги разнасяше по неасфалтираните сокаци в циганската махала, даваше допълнителни указания и събираше при нужда подписи по разни документи от родителите, а после втори път прибираше домашните и ги връщаше направени в училище. Така десетки ромчета останаха "включени" в образователната схема, благодарение на Гошо и колежката му Айлин Мехмедова.

"Образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще.” – С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков приветства медиаторите на церемония, организирана заедно с ромската мрежа "Амалипе" в МОН. Министърът поздрави медиаторите с ромския празник “Василица” и ги награди за техния всеотдаен труд. Над 1000 души работят като медиатори със всяко нуждаещо се семейство поотделно, за да привличат децата в училище и да не ги оставят зад училищния праг.


“Щастлив съм и приемам наградата като оценка за дейността ми, работата, която вършим аз и моите колеги е била забелязана и оценена. Всъщност, може би са ме забелязали покрай вашата статия в "Монитор" по време на онлайн обучението. Ще се радвам както това, което правя, така и полученото признание да вдъхновят други млади хора от ромската общност и да ги вдъхновят за работа като медиатори, а някой ден да заемат моето място.” - каза пред репортер на вестника Георги Самиров. По време на матурите го бяхме нарекли "будител", макар и в съвсем буквалния смисъл. Обикаляше от врата на врата и събуждаше ромските абитуриенти за да не вземе някой от питомците му да закъснее за матурата. Месеци по-късно Гошо получи и признанието за истински будител.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.