0

Ц ИК приема идеята за среща при президента Румен Радев след изборите, на която да се направи анализ. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев. Повод пък е предложението на държавния глава няколко часа по-рано, след като пусна своя вот на балотажа в София.

ЦИК приема идеята за среща при президента Румен Радев след изборите, на която да се направи анализ. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев. Повод пък е предложението на държавния глава няколко часа по-рано, след като пусна своя вот на балотажа в София.

"Ако бъде насрочена такава среща след местните избори и Централната избирателна комисия бъде поканена на нея, тя ще участва и ще бъде направен анализ на тези избори. На срещата ЦИК ще изложи своето становище и направения от комисията анализ на проведените избори", коментира Андреев.

Самият Радев заяви, че ще покани ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдят "всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес". По думите на държавния глава огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес.

Иначе малко над 100 са жалбите и сигналите, постъпили в ЦИК до 16 часа, заяви Андреев.

Седем от тях са за купуване на гласове,

Два от случаите са от Плевен и Дряново, а пет са от София. Сигналите за купен вот в столицата са от районите "Красна поляна" и "Илинден". 16 са сигналите за нарушаване на избирателните права, 36 за предизборна агитаци, а за нарушения в организацията на изборния процес - 43

Четири сайта са санкционирани за публикуване на данни за вота. При два от сайтовете нарушението е повторно, като те не са свалили и публикуваните по рано данни. Има и сигнали за нарушаване тайната на вота в секционни избирателни комисии в София и Плевен.

Междувременно шефката на ОИК - София Полина Витанов коментира пред БНТ, че до комисията са пратени около 36 сигнала помейла и множество по телефона. Сигналите са свързани с това, че е забравен да се откъсне отрязък от бюлетината или че при пускане в кутията бюлетината се е отгърнала и се е видял вотът. ОИК - София са копирани като адресат за

купуване на гласове в квартал "Филиповци" в павилион.

Сигналът е до ЦИК и МВР. По обяд се появили и сигнали за фалшиви пълномощници, но към момента проблемът е отстранен. От комисията призовават избирателите да внимават с бюлетините и да не ги слагат една върху друга, защото черната ивица е като индиго и се отпечатват знаците за гласуване и може да ги направи невалидни.