0

Р айонен съд – Дупница, остави в ареста двама рецидивисти, обрали миряни пред храма „Свети Георги Победоносец“ в града.

Районен съд – Дупница, остави в ареста двама рецидивисти, обрали миряни пред храма „Свети Георги Победоносец“ в града.

Магистратите взеха и мярка за неотклонение „Подписка“ по отношение на 18-годишен ученик, съучастник в грабеж. Костадин Г. е обвиняем в това, че на 9.07.2021 г., пред храм „Св. Георги Победоносец“ е отнел чужди движими вещи, на обща стойност 412 лв. - мобилен телефон, лична и дебитна карта от владението на А. П. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, в деня, в който обвиняемият е излязъл от затвора.
Димитър Ш. и 18-годишният ученик Р. Г. са привлечени от прокуратурата като обвиняеми за грабеж, извършен до тоалетната в двора на черквата „Св. Георги Победоносец“, като са отнели 30 лв. от С. Н. Според данните по делото, двамата употребили сила спрямо жертвата – удряли го в устата, тялото и гърдите, като са измъкнали банкнотите от вътрешния джоб на пострадалия. По отношение на Димитър, съдът определи мярка „Задържане под стража“. Той е осъждан преди две години, като непълнолетен, отново за грабеж. По отношение на 18-годишното момче магистратите определиха мярка за неотклонение „Подписка“. В мотивите си за вземане на най- тежките мерки за неотклонение, съдът посочва, че първите двама са осъждани за тежки умишлени престъпления. Деянията са извършени при условията на опасен рецидив. Налице е реална опасност да се укрият от органите на правосъдието или да извършат ново престъпление, пише в мотивите на съдия Страхил Гошев.


За подобни набези от страна на крадците многократно е сигнализирал и архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия, отец Георги Паликарски. „Това е една капка в морето. Ако не са крадците то ще са поститутките. Цяло лято ги гоня от двора на храма, недопустимо е, там те мърсуват или обират хората. Многократно съм поставял проблема и пред полицията, но идват разгонят ги и те отново се връщат“, коментира Паликарски. Той припомни и случай преди около година, при който 39-годишен клошар счупи ръката на полицай след бой между бездомници в двора на черквата „Св. Георги Победоносец“.