0

 

Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще обсъжда тази седмица дали да започне протест срещу проекта за промени в Наредба 13 за опазване на пчелните семейства.

 

Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще обсъжда тази седмица дали да започне протест срещу проекта за промени в Наредба 13 за опазване на пчелните семейства.


Това съобщи пред „Телеграф“ шефът на асоциацията Костадин Костадинов. Проектът е публикуван за обществено обсъждане. Всички инсектициди със системно действие, които не са идентифицирани като „Опасни за пчелите“, ще се използват с наземна или авиационна техника от залез слънце до 2 часа след изгрев слънце.
Препарати за растителна защита, различни от изброените, ще се прилагат от залез слънце до 10:00 часа на следващия ден, с авиационна или наземна техника, гласят промените в наредбата, които още не са окончателно приети.


Спиране
Ако наредба 13 се приеме в този вид, ние ще сме принудени да спрем да работим, каза Костадинов.
Той обясни, че третирането с инсектициди само нощем практически е невъзможно. Според наредба на АПИ селскостопанска техника не може да се движи нощем по пътищата, обясни той. По думите му това ще е заплаха за живота както на работниците, така и на останалите хора, които са на пътя.
Освен това някои препарати не работят вечер, като за да подействат е нужна определена температура.
Платформа
Костадинов посочи също така, че идея на зърнопроизводителите е това да се създаде електронна платформа, където да се пуска информация за предстоящи пръскания и пчеларите в радиус 3 км да получават мейл за това. Ако искат да получават и есемес, собствениците на пчелини ще трябва да си платят допълнително за това, защото тази услуга не е безплатна при телекомуникационните оператори, обясни Костадинов. Иначе достъпът до платформата и мейлът ще бъдат напълно безплатни за стопаните, предвиждат промените в наредбата.