Зъболекари източили 100 бона от НЗОК с обвинения

Зъболекари източили 100 бона от НЗОК с обвинения

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина - Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи - Г.М., за извършени от тях документи измами, чрез които неправомерно са получили суми от НЗОК.

В резултат на престъпните им действия е била нанесена щета на Здравната каса в обща размер над 120 000 лева, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Разследването е установило, че и петимата зъболекари работят в София, но не се познават.

Всички те обаче имат сключени договори със Здравната каса и ползват софтуерния продукт, разработен от нея за отчитане на дейността им - "Хипократ". Поради спецификата на програмния продукт стоматолозите ползвали услугите на компютърния специалист Г.М., който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове. През 2015 г. служител при един от лекарите зъболекарите - Т.М., започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни от Ямбол.

След това лично му съдействал да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти. Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и лично подпис в графата за "родител" на лица. След това тези документи били предоставяни на компютърния експерт, който от своя страна ги регистрирал в системата "Хипократ".

Тъй като обемът на така регистрираните амбулаторни листове станал значителен и надминал лимитите, определени от Здравната каса, по инициатива на Г.М. останалите четирима стоматолози започнали да отчитат неистинските амбулаторни листове, като свои. Всички те били запознати с невярното съдържание на тези документи, тъй като нито един от непълнолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с обстоятелството, че документите не са подписани от законния представител на непълнолетните, каквото е изискването на закона. Самите документи били изготвени и подписани от служителя на доктор Т.М.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.