Звънът на черковните камбани убива коронавирусата.” Това твърдят членовете на великотърновския Клуб на здравето, съществуващ към местната здравна инспекция.

Според председателя на клуба и бивш университетски преподавател Стоян Долапчиев камбанния звън се е използвал за прогонване на зли сили, демони, и срещу различни заболявания още от дълбока древност. Още пет хиляди години преди Христо в древна Индия будистите са биели камбаните на храмовете да прогонят лошото. С навлизането и утвърждаването на християнството, през средновековието, по времето на големите епидемии от чума, холера и др. смъртоносни заболявания, в цяла Европа свещениците са биели камбаните на храмовете си без спиране. „Хората тогава вярвали, че по този се привличат положителните божества и невидими небесни сили. Освен това в нашите земи с камбанния звук в миналото са се прогонвали и градоносните облаци”, твърди Стоян Долапчиев. Бившият учен има и научно обяснение за силата на камбанния звън. Според него звуковата вълна и вибрациите във въздуха, които пинява звукът на камбаната, променят структурата на вирусите в това число и короната, и ги правят безопасни за човешкия организъм и здраве. Долапчиев е разговарял по темата с великотърновския митрополит, когото е запознал с тезата си за силата на камбанния звън. По думите му дядо владика не само проявил силен интерес към това твърдение, но дори обещал да запознае с него Светия синод и да се организира масово биене на камбаните на храмовете в цялата страна.

Всъщност търновския Клуб на здравето вече 10 години изследва въздействието на камбанен звън върху човешкия организъм. За изследванията си членовете на клуба използват записи на камбанен звън от църкви във Велико Търново и Пампорово.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини