0

У чители могат да пускат малките ученици от часовете пет минути по-рано, за да има повече време на проветряване и дезинфекция на класната стая. Това заяви пред „Телеграф“ директорът на 51-во СУ Асен Александров преди старта на присъственото обучение днес.

Учители могат да пускат малките ученици от часовете пет минути по-рано, за да има повече време на проветряване и дезинфекция на класната стая. Това заяви пред „Телеграф“ директорът на 51-во СУ Асен Александров преди старта на присъственото обучение днес.

Така звънецът за първолаци и второкласници ще бие през 30 минути, а не през 35, както досега.

Мерки

Децата от 3 и 4 клас пък вместо 40 минути ще седят на чина 35 минути. Това е една от мерките против разпространение на коронавируса в школото. Тя ще важи най-вече за учениците, чиито класни ръководители не изискват постоянно носене на маски. В столичното 51-во СУ са оставили това решение именно на учителите. Някои, които са преболедували коронавируса, няма да искат децата да са с маски, каза Асен Александров. „Има класове, в които учителите настояват и децата са с маски. Разбрали сме се, където децата са с маски, да излизат по-често навън, да си вземат въздух и да се проветри добре класната стая”, обясни той и пред Нова тв. По-дългите междучасия от 15 минути вместо досегашните 10 са, за да могат класните стаи да са добре дезинфекцирани. Александров казва, че молбите от родители за дистанционно обучение се увеличават. За тези деца училището предлага хибридно обучение – децата виждат урока на лаптопите си от вкъщи.

Молби

Над 700 молби за онлайн обучение са получени до момента в образователното министерство. В много от случаите желанието да се учи от вкъщи е, защото децата живеят или контактуват често с възрастни роднини. Декларацията се изпраща до директорите. Това ще може да се случва и след 4 януари, като те влизат в сила пет работни дни след подаването. Паралелно с това учители са направили и подписка с искане обучението да продължи електронно. Николай Хамов има три деца. Двете му дъщери са ученички, а синът му е в детска градина. Родителят е подал декларации за електронно обучение, защото не вярва, че в училищата е безопасно и очаква заради празниците броят на заразените да се увеличи. „Все още нямаме заразен в семейството. Аз и жена ми сме на години и сме се изолирали. До края на годината децата ще бъдат на дистанционно обучение, като това може да се ограничи, ако междувременно се ваксинираме”, сподели Хамов пред Нова тв. От заразяване се притесняват и много учители. Затова в 125-о училище в София учениците ще носят маски по време на час. „Създали сме организация в часовете децата да са с маски. В междучасието ще се отварят прозорците, за да се проветрява и тогава те могат да свалят предпазните средства, да закусят и да си починат”, обясни пред Нова директорът на учебното заведение Венелина Николова. В училището заявленията за електронно обучение са близо 30, а учениците в начален етап 660. Учебните часове за децата, които ще учат от вкъщи, ще са преди тези на учениците в клас. За тях ще се плаща допълнително на учителите.

Разход

Проверка на „Телеграф“ пък показа, че някои частни училища оставят и учениците от 1 до 4 клас на онлайн обучение и след 4 януари. Недоволство от това изразиха родители във Фейсбук групата „Майките на София“. Те негодуват също, че за периода на дистанционно обучение трябва да заплащат пълната сума от месечната такса на децата, която варира от 300 до 500 лева.