Зрелостниците ще пишат по тема 18

Зрелостниците ще пишат по тема 18

48 582 зрелостници, подали заявление за явяване на матурата по български език и литература, ще пишат интерпретативно съчинение или есе по тема 18. Изпитаният вариант бе генериран при 11 718 750 възможни комбинации.

Изпитът се състои от три модула, като всеки от тях е засекретен с парола. Те ще бъдат изпращани до училища по различно време, за да разсекретяват всяка част по отделно. „Зрелостниците работят 60 минути до края на първия модул, след което приключват, запечатват работата си по първи модул и процедурата се повтаря по следващите два модула.”, обясни директорът на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Костадинова. Тя подчерта, че с разпределението на модули преписването е намаляло, защото времето не е достатъчно, за да излезе учебник, да изнесе задачи и те да се върнат в рамките на модула. Освен това, в рамките на 60 минути зрелостниците нямат право да излизат.

18 зрелостници са поставени под карантина и няма да се явят на редовните зрелостни изпити, обясни Костадинова. Сред тях има както ученици от тазгодишния випуск, така и от завършили предходни години, които не са положили матура и са пожелали да се явят сега. „Те ще се възползват от възможността на следващата сесия, която е на 27-и и 28-и август. Нямаме притеснения, че учебната година за висшите училища ще бъде пропусната за тях, защото ще успеят”, каза експертът в МОН.

Матурата ще започне в 9.00 ч. в 722 училища в цялата страна. Ученциите ще бъдат разпределени в около 5 000 класни стаи, като трябва да бъдат на 1,5 един от друг. Те ще бъдат пазени да не преписват от  22 968 квестори. Зрелостниците ще могат да свалят маските и шлемовете си по време на матурата. По думите на зам.-министъра на образованието Петър Николов училища са подготвени – осигурена е дистанцията между зрелостниците, залите са дезинфекцирани и затова от МОН не очакват проблеми.

Тази година от  материала за изпита отпадат романите „Тютюн” на Димитър Димов и „Железният светилник” на Димитър Талев, както и лириката ма Никола Вапцаров.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.