Зрелостници с въпрос за алкохолната ферментация (ОБЗОР)

Зрелостници с въпрос за алкохолната ферментация (ОБЗОР)

Темата за есето по английски се повтаря, задачите по математика били по-трудни

С кое обобщено уравнение е изразена алкохолна ферментация трябваше да посочат над 8 000 зрелостници на матурата по биология, за да добавят една точка към актива си до заветните 23 за успешно положен изпит. Те трябваше да се сетят, че крайните продукти от един от най-важните биохимични процеси за пивоварството са въглероден диоксид и етанол.

Въпроси за алкохола присъстваха и на матурата по химия. На 46-а задача на изпита бяха изобразените структурните формули на 6 органични съединения. Учениците трябваше да посочат кое от тях принадлежи към алкохолната група.

Най-много бяха мераклиите за матура по английски език -1/3 от всички. Зрелостниците, които са се упражнявали по-усърдно и са решили всички предходни изпити забелязаха, че последната задачата за създаване на текст вече се е падала. Учениците трябваше да пишат есе между 160-170 думи, избирайки между две теми. Една от тях е почти идентична с тази от редовната матура по английски език от миналата година. И двата случая те са имали възможност да пишат есе по твърдението „It is often said that modern society is making it more difficult for people to form real relationships with others“. Тази година те са имали възможност да го потвърдят или отрекат, подкрепяйки мнението си на база личния си опит, нещо, което са чули или прочели. Миналата година задачата е била същата, но не са имали възможност да подкрепят тезата си, позовавайки се на нещо дочуто. Затова и в групата за матурите в социалните мрежи зрелостници коментираха, че са се чудили откъде им е била позната задачата. „Знаех си, че съм го писала“, каза една от зрелостничките. Така, учениците, които са се упражнявали пишейки есета, а учителите са им ги проверявали и са им посочвали грешките, могат да са спокойни, че само от последната задача имат 30 сигурни точки. Не липсваха и недоволни от изпита. В групата „Матури 2021“ зрелостничка писа, че започва подписка срещу хората, които са чели текста за слушане. Тя предлага първо да минават пред логопед и обстойна проверка, защото по думите ѝ само те си разбрали мрънкането. Други от коментиралите под поста обаче смятат, че записът е бил добър и всичко се е разбирало.

Недоволни имаше и от матурата по математика. Според част от явилите се задачи са били много по-трудни от предходни години. „Цяла година онлайн обучение и накрая ми дават такива задачи. На матурите от 2015-а, 2016-а супер лесни задачи, там имам по една две грешни, а тук пълен батак“, коментира зрелостник.

Квесторите отново са спипали трима преписвачи. Една изпитна работа по география и икономика е била анулирана в Крумовград, тъй като зрелостникът е бил хванат да използва мобилен телефон. В Етрополе пък са анулирани работите на двама зрелостници. Те са отстранени от матура по биология и география поради използване на мобилен телефон и смарт часовник. Общо 33 966 зрелостници се явиха на втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор от 36 048 ученици, които бяха подали заявление за участие. Осем ученици под карантина също имаха възможност да проверят знанията си. От тях на изпит обаче са се явили само трима, а останалите петима го пропуснали и ще трябва да се пробват на втората сесия през август.

Отговорите на матурите - ВИЖТЕ ТУК

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.