Зрелостници с молба до Борисов да разреши изпращанията от училищата

Зрелостници с молба до Борисов да разреши изпращанията от училищата

Зрелостници изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов с молба да им позволи изпращането от училищните дворове. Инициативата стартира в група в социалните мрежи, в която членуват над 16 000 души.

„Смятаме, че ни се полага да имаме изпращане на съответната дата за всяко училище, без тя да се налага да бъде измествана. Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12 и да изпратим уважително изминалите години”,  пише в писмото Симона Бонева от името на учениците от випуск 2019/2020. В него се подчертава, че училищните дворове са открито пространство и лесно могат да бъдат спазени противоепидемични указания. Те не настояват изпращането им да продължи в ресторантите, посочват още зрелостниците.

„През изминалите месеци преживяхме много трудности, това са ни последните дни в училище. Нямаме възможност да се разходим в училищния коридор, да отидем в двора, да се видим помежду си. Това са последните ни мигове, които ни се отнемат. А ние ги прекарваме вкъщи пред лаптопа”, разказа пред Нова Симова. Тя допълни, че биха се съобразили с всички мерки, които им препоръчат.

От МОН не одобряват идеята изпращането да се проведе на този етап. „Най-ценният момент от изпращането не е да броиш до 12, а да предадеш училищното знаме. Това може да стане и виртуално. Това не означава, че ако всичко е наред и е безопасно, няма да се предаде знамето в края на дипломирането. Това зависи от обстановката”, обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.