Зоват костите на цар Фердинанд да бъдат погребани с почести у нас
3

Зоват костите на цар Фердинанд да бъдат погребани с почести у нас

Ковчегът му 72 г. стои в криптата на католическа църква в гр. Кобург, покрит с българското знаме

Костите на цар Фердинад Сакскобургготски да бъдат погребани в България с държавни почести. Това предлага историкът от Великотърновския университет проф. д.и.н. Милко Палангурски. „Ковчегът с тленните останките на българския владетел 72 години стои непогребан в криптата на католическата църква „Св. Августин” в гр. Кобург, Германия, покрит с флага на България.

Последното желание и завещание на Кобурга е било да бъде погребан в нашата страна. И двете му съпруги са погребани в България, а той не е. Крайно време е


това да бъде поправено и политиците да не си правят оглушки

Тъжно е като сравним в Полша катедралата в Краков, в която са погребани полските владетели и държавата се грижи за тленните им останки. А у нас знаем къде е погребан само един цар Калоян. Това трябва да се поправи и мисля, че наследниците на цар Фердинанд, в лицето на Симеон Сакскобургготски и децата му не биха имали нищо против това да се случи”, категоричен е проф. Милко Палангурски.

Цар Фердинанд Сакскобургготски абдикира и напуска България на 3 октомври 1918 г. след капитулацията на България в Първата световна война, като отстъпва престола в полза на сина си Борис. След като не е допуснат от братовчед си Карл I, император на Австрия, да остане в имението си в Бургенланд, монархът в изгнание се установява в баварския град Кобург, където остава до края на живота си.

Фердинанд няколко пъти иска от българските правителства да посети страната, която е управлявал, но не му е разрешено. Умира на 10 септември 1948 г. на 87-годишна възраст.

До последно той вярва, че ще види отново любимата си България

Дори и на смъртния си одър той пита своя адютант ген. Петър Ганчев: „Кога заминаваме за България”.

След смъртта си той не е погребан, а ковчегът с тялото е положен в криптата на църквата „Св. Августин” в Кобург пред саркофазите на неговите родители. Надеждата на близките на монарха е била, че комунистическото правителство на България ще бъде бързо убедено да приеме тленните останки на бившия цар да бъдат върнати и погребани в България. Това обаче така и не се случва.

След 1989 г. въпросът за връщането на тленните останки на цар Фердинанд е повдиган няколко пъти в българския обществено-политически живот,


но наред със съгласието на по-голямата част от българските държавници

и българския народ, предложението среща и съпротива. Основният мотив е, че на Кобура България дължи двете си национални катастрофи. Бившият депутат Стефан Данаилов дори предложи да бъде организиран и проведен национален референдум за костите на Фердинанд. Според Ламбо периодът на Независимостта е единственият светъл период на Фердинанд, а останалата част от управлението му била свързана с много негативи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.