0

Т ворбата „Зографът Захарий“ от Марин Големинов открива сезона в Софийската опера и балет на 11 и 13 октомври. С тази камерна опера трупата продължава традицията да започва всеки нов творчески сезон с българско произведение. Операта е по либрето на Павел Спасов и неговата монодрама „Греховната любов на Зографа Захарий”.

Творбата „Зографът Захарий“ от Марин Големинов открива сезона в Софийската опера и балет на 11 и 13 октомври. С тази камерна опера трупата продължава традицията да започва всеки нов творчески сезон с българско произведение. Операта е по либрето на Павел Спасов и неговата монодрама „Греховната любов на Зографа Захарий”.

Постановката е на известната кинорежисьорка Зорница София, която освен игралните филми „Мила от Марс“, „Прогноза“, „Воевода“ и няколко документални ленти, има в cv-то си и реализиран театрален спектакъл - „Когато дъждът спря да вали“ от австралиеца Андрю Бовел, в МГТ „Зад канала“.

Целият актьорски състав в операта „Зографът Захарий“ е изключително млад. Валентин Ватев и Николай Войнов ще влязат в образа на Захарий Зограф. В него се вплитат темите за несбъднатата обич, за вътрешния бунт на един млад човек срещу установените догми от обществото и от църквата. Те се оказват тесни за мечтите и полета на твореца Захарий. Веселин Михайлов изпълнява ролята на Димитър, брата на Захарий, утвърден зограф, който се придържа към каноните в иконописането и в живота. Димитър, както и Захарий, е трагичен герой – той трябва да запази братската си обич в сянката на настъпващата смърт на съпругата си Християния, в която и по-малкият му брат е влюбен. Силвия Тенева и Стефани Кръстева изпълняват партията на Християния. И двете певици изтъкват, че образът на тази жена е изпълнен с чистота и любов, с много емоции и висока нравственост, която заразява. Те са убедени, че ще пресъздадат вярно Християния, която вдъхновява Захарий. В ролята на майката ще се изяви Румяна Петрова. Тя благославя Бог, че я е дарил с двама талантливи синове. Нейната поява в творбата, макар и епизодична, е силна и запомняща се. Ангел Антонов е клисар и четец, Николай Павлов, Илия Илиев и Стефан Владимиров са трима ктитори, църковни дарители, които служат на богоугодни каузи. На този фон изпъква още по-ярко светският образ на Зографа Захарий.

Постановъчният екип на „Зографа Захарий“ е този, които оформя лицето на спектакъла. В него са още диригентът Велизар Генчев, сценографът Чавдар Гюзелев, авторът на костюмите Марта Миронска, хореографът Теодора Друмева и Цвета Балийска, която проведе актьорския тренинг.

От Софийската опера вярват, че публиката ще бъде очарована от всеотдайното изпълнение на екипа от млади вдъхновени артисти и че всеки зрител в залата ще изживее със „Зографът Захарий“ своя миг на просветление.

Раждането на тази опера на софийска сцена е на 17 октомври 1972 г. с режисьор Михаил Хаджимишев, художник Ани Хаджимишева и диригент синът на композитора Камен Големинов. В главната роля тогава се проявява по наистина забележителен начин Никола Гюзелев, който освен голям артист и певец е и прекрасен живописец като персонажа си. Операта се радва на голям успех. Следват премиери в Русе – през 1983 г. в постановка на Пламен Карталов, високо оценена от критиката, с диригент Георги Димитров, а две години след това, през 1985 г. – и в Камерната опера на Благоевград, отново под вдъхновената режисура на Пламен Карталов, с диригент Красимир Топалов.