Зорница Русинова: Всеки доставчик на социални услуги с лиценз

Зорница Русинова: Всеки доставчик на социални услуги с лиценз

Създават агенция, която ще следи за стандартите и качеството им

Лиценз за качество и контрол за спазването на стандартите на социалните услуги ще упражнява новата Агенция за качество към социалното министерство.

Това съобщи и зам.- министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във Велико Търново. Новата агенция ще заработи от януари догодина.

В България в момента са

регистрирани над 2000 доставчици

на социални услуги. Това са общините, неправителствени организации, търговски фирми, които ще се лицензират да изпълняват услуги - няма да има разлика дали това ще са услуги за деца за или възрастни, те ще подлежат на нов начин на лицензиране в новосъздадена агенция, разясни Русинова. Ще има и нови наредби, които ще регламентират изискванията към качеството на социалните услуги, както и изискванията към специалистите, които ще работят в тях, обясни още зам.-министър Русинова.

Тя припомни, че мерките са важни и наложителни и заради статистиката, според която в

следващите 10 – 12 години ще има „глад“ за социални кадри

В новата Агенция за качеството ще има възможност всеки индивидуално да кандидатства за допълнителен стандарт, като ще се осигуряват и средства за необходимите грижи или специалисти. Законът за социалните услуги ще даде възможност и всички потребители на социалните услуги да получават това, от което имат нужда, без да се натоварва финансово институцията, в която те са настанени.

Досега физически и юридически лица, предоставящи социални услуги, бяха вписани в регистър на Агенцията за социално подпомагане. Eдинствено доставчиците на социални услуги за деца подлежаха на лицензионен режим от Държавната агенция за закрила на детето.

Новата агенция ще контролира спазването на закона и на стандартите за качество на социалните услуги.

Ще проверява как общините и другите доставчици изразходват държавните средства.

През 2021 година ще е готова и първата

национална карта на социалните услуги

у нас. Документът ще покаже индивидуалните нужди от социални услуги във всеки един регион на България, заяви още Русинова. Тя подчерта, че основната идея е да се преодолеят проблемите с липсата на социални услуги на различни места.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.