Зорница Русинова: Трябва да се погрижим за всички българи във Великобритания

Зорница Русинова: Трябва да се погрижим за всички българи във Великобритания

"Една от големите ценности в Европа - свободното движение на хора - ще се изправи пред големи предизвикателства", каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Пред кореспондента на БНР тя коментира темата за последствията за имигрантите във Великобритания след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Властите във Великобритания са създали специална интернет платформа и приложение за смартфони в помощ на гражданите от ЕС, които ще кандидатстват за статут на уседналост за европейските граждани на територията на кралството.

"Оттук нататък ние като заинтересовано министерство имаме много работа. Защото трябва да гарантираме, че имаме достъчно информация какви са стъпките, които всеки един българин, който живее или работи тук, трябва да предприеме", каза Русинова.

"Голяма част от българската общност, която живее тук, са хора, които работят и то на доста добра и високо платена работа и са добре реалиризани. Но считам, че ние трябва да имаме ангажименти към всички хора, които са тук. Другата ни важна задача е след преходния период да уредим всички въпроси, които оттук нататък ще стоят пред нас. В нашата сфера най-важното е да започнем възможно най-бързо преговори за двустранна спогодба, която ще уреди социалните и пенсионните права на хората, които ще дойдат да живеят тук и съответно на британците, които ще дойдат в България."

Русинова каза също, че "е важно да има яснота по отношение на голямата българска общност от студенти. Над 6000 са българските студенти, които учат във Великобритания. Другото голямо предизвикателство, вече на европейско ниво, е в случаите, в които имаме общи интереси с други страни-членки, да можем заедно да водим преговори. Така че ще проучим каква е нагласата, когато става дума за прилагане на социалните права, здравните права на хората, да вървим в пакетно договаряне след това на отделни спогодби, които ще са за след преходния период", допълни Русинова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.