Зорница Русинова: Приемната грижа е най-добрата алтернатива за дете, което не може да бъде настанено при близки

Зорница Русинова: Приемната грижа е най-добрата алтернатива за дете, което не може да бъде настанено при близки

Над 5000 са били в приемни семейства от 2015 г. досега

* Все по-малко малчугани имат нужда от настаняване, защото все по-малко са изоставените

* Разширен е спектърът на хората, които могат да получат хранителни продукти, казва в интервю за "Монитор" зам.-министърът на труда и социалната политика

- Г-жо Русинова, по проект “Приеми ме 2015” са били икономисани 7 млн. лева, които ще бъдат достатъчни за продължаване на проекта и през 2021 г. Как успяхте да икономисате тези пари?

- Проектът „Приеми ме“ е на обща стойност над 136 млн. лв. и беше приет през 2015 г. Когато се правят разчети за разходи, се бюджетира по един начин, а е нормално да има и спестени средства, когато говорим за действащ проект няколко години. Когато се залагат средства за заплати, пътни разходи и други, ние слагаме някакъв буфер, който впоследствие да може да се използва. Решението ни тази година, когато пренасочвахме голяма част от средствата, които виждаме, че няма да бъдат усвоени до края на програмния период от другите програми, специално за приемните родители и приемната грижа, беше да ги запазим в проекта, за да могат голяма част от дейностите да продължат. Искам да подчертая, че проектът, свързан с приемната грижа, е от най-успешните на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

В годините успяхме съвместно с местните власти заедно с НПО-тата да развием тази услуга в България. Приемната грижа е най-добрата алтернатива, когато едно дете не може да бъде настанено при близки и роднини, за дете, което трябва да бъде изведено от дома си, защото животът му е в опасност, или пък е изоставено. От началото на проекта досега по проекта са обхванати над 5600 деца, които са гледани от приемните семейства. В момента има малко над 2000 приемни семейства.

- В 500 семейства няма настанени деца. Това също е проблем, защото капацитетът им не се използва. Често тези приемни семейства не отговарят на различни критерии, свързани с възраст на детето и неговите нужди. Тези критерии не са ли ограничаващи?


- Дискусия по тези въпроси предстой, но има и още една причина за по-малко настаняване. Това е, че ние наблюдаваме все по-малко деца, които имат нужда от настаняване, все по-малко са изоставените деца.

От 2022 г. с влизане в сила на новите стандарти по Закона за социалните услуги общините ще имат възможност да организират супервизията, обученията, подготовките на приемните родители с така наречените стандарти. От следващата година като мярка за устойчивост възнагражденията и издръжката на приемните семейства са предвидени в Закона за бюджета и се надявам той да бъде подкрепен, към момента, до края на месец октомври сме в бюджетна процедура. Предвидили сме 35 млн. лв., които да покрият заплатите и издръжката на приемните родители с бюджетни средства, а останалата грижа – на местно ниво, с областните екипи за приемна грижа, обученията, пътните разходи и други ще продължи да се осигурява чрез проекта „Приеми ме“. Това ще продължи, докато разработим и въведем стандарт.

- Тези 35 млн. лв. за издръжка на децата в приемни семейства и за възнаграждения на професионалните приемни родители ще утежнят ли бюджета на държавата?


- Не. Тези средства са отдавна поет ангажимент като устойчивост на проекта, свързан с приемната грижа. От доста време всички ние сме наясно, че издръжката на приемните семейства ще бъде покрита от държавния бюджет.


- Законът за социалните услуги се забави с 6 месеца, това отрази ли се и на стандарта за приемна грижа?

- Да, Законът за социални услуги се отложи с 6 месеца и оттам нататък имаше забавяне на преходните разпоредби и срокове, свързани с Картата на социалните услуги, както и Националния стандарт за приемна грижа. Стандартите за услугите трябва да бъдат обвързани с бюджетната година, което означава, че не могат от средата на годината да бъдат приети, така че в момента активно работим по всички тези теми. Тук е мястото да благодарим на всички приемни семейства, които работят със сърце, с любов отглеждат децата и вярвам, че с годините заедно с партньорите от неправителствените организации ще продължим да надграждаме това, което успяхме да създадем през този европейски проект.


- Какво би променил национален стандарт за приемната грижа, как биха се подобрили услугите според вас?


- В този стандарт ще бъдат регламентирани всички изисквания към приемната грижа. Ще бъде уреден начинът за организиране и провеждане на обучения за подготовка на приемните семейства. Знаете, че приемната грижа е кауза, така че чрез този стандарт ще дадем сигурност на приемните родители.


- Може ли да успокойте приемните родители, че няма да останат без доходи и обучения от началото на следващата години?

- Със сигурност няма да останат на заден план. В момента работим, за да уредим всичко, което би дало сигурност на приемните родители. А аз вярвам, че те ще продължат да помагат на децата с трудна съдба и ще продължат да вършат работата си с професионализъм и любов, както и досега.

- Стана ясно, че през 2022 г. има предвидено увеличение на заплатите на социалните работници, това увеличение ще бъде ли възможно и за приемните родители?

- Не мога да се ангажирам с толкова дълъг период от време, знаете, че възнагражденията са обвързани с коефициентите на минималната работна заплата, така че ще има актуализация на заплатите, но не можем да кажем със сигурност колко точно ще бъде увеличението през 2022 г.

- Но се мисли за актуализация на заплатите?

- Да, знаете, че още от месец август бяха увеличени заплатите на работещите в социалните услуги. В момента тече обществено обсъждане на наредбата, която гарантира плащането, свързана със Закона за социалните услуги. Ние категорично вярваме, че през следващите години ще има увеличаване на възнагражденията на хората, които работят в социалната сфера, защото един от елементите - социалната работа да е качествена, е тя да бъде достойно заплатена.

- И когато говорим за подкрепа, искам да ви попитам за помощта за бедните, раздаването на храни и пакети, колко продукти ще бъдат раздадени и има ли увеличение на хранителните продукти?

- Предвид Сovid кризата ние не спряхме да търсим всякакви варианти за подкрепа на хората. Две от най-ефективните ни програми бяха свързани с раздаване на хранителни пакети и осигуряване на топъл обяд. Тази седмица стартира раздаването на пакети с храна съвместно с Червения кръст. С европейски средства са осигурени пакетите за най-бедните и нуждаещите се. Раздават се над 6000 тона храни и продукти за около 470 000 нуждаещи се. Има график на раздаването на продукти, който започва от края на тази седмица и е до края на месец октомври. Право на тази подкрепа имат хората с доходи до линията на бедност, хората с трайни увреждания, хората, които получават помощи за отопление, майките на деца до 1 година, хората, които получават помощи за ученици в 1-ви клас.

- Доста е разширен спектърът на хората, имащи право да получат хранителни продукти...

- Много по-широк е спектърът от хора, които могат да получат този тип подпомагане. Всеки пакет с храна е 23 кг, а стойността му е 55 лв. В този пакет има 16 вида продукти. Това е важна подкрепа. Новото тази година е, че семейства с 3 и повече членове на домакинството имат право на 2 хранителни пакета, за да може да посрещнат предизвикателствата на зимните месеци. В момента активно преговаряме с Европейската комисия част от средствата, осигуряващи и обезпечаващи програмите „Топъл обяд“, защото те ежедневно осигуряват храна на 50 000 човека.

Визитка:

Магистър по международни икономически отношения в УНСС

Магистър по българска и английска филология

Зам.-министър на труда и социалната политика (март 2012 - март 2013 г.), (ноември 2014 – май 2016 г.)

Министър на труда и социалната политика (май 2016 – 27 януари 2017 г.)

Зам.-министър на труда и социалната политика от май 2017 г. до момента

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.