Зорница Русинова: Предизвикателствата изискват да сме единни в интерес на гражданите

Зорница Русинова: Предизвикателствата изискват да сме единни в интерес на гражданите

Професионализмът, експертността и обединението в дейността на всеки национален икономически и социален съвет са основни фактори за повишаване на ролята му в обществото, когато всички сме изправени пред толкова мащабни предизвикателства, причинени от непозната досега криза като COVID 19. Това каза председателят на Икономическия и социален  съвет Зорница Русинова по време на среща с президента на Европейския икономически и социален комитет Криста Швенг.

Срещата бе по инициатива на Зорница Русинова и в нея участваха още в  Пламен Димитров, зам. председател на ИСС и Димитър Манолов - член и на Бюрото на ЕИСК и член на ИСС.

"Смятам, че ако добре дефинираме нашите приоритети, ако се обединим не само  на национално ниво, но и на европейско ниво зад тях, ще помогнем на правителствата да намерят ефективни начини да възстановят и повишат доходите на гражданите, да създадат нови работни места  и да постигнем икономическа  и социална устойчивост", добави председателят на българския ИСС. Тя също така информира президента на ЕИСК за  предстоящото приемане на приоритетите и плана за дейността на ИСС от следващата пленарна сесия като акцентира на някои от най-важните теми –Плана за възстановяване и устойчивост, Европейския стълб на социалните права, дигиталната трансформация на икономиката и  Зелената сделка.

Криста Швенг  припомни, че Зорница Русинова в началото на 2018 г. е представила приоритетите на Българското председателство на Съвета пред Европейския икономически и социален комитет и я поздрави за избирането й начело на българския ИСС. Винаги е правилно да се вслушаш в гражданите, каза Криста Швенг. Тя също представи някои от акцентите на дейността на ЕИСК за годината – устойчивото развитие на ЕС, дискусията за бъдещето на Европа, преодоляване на COVID-19 кризата.

„Обединени за бъдещето на Европа“ е моето мото докато председателствам ЕИСК", заяви Криста Швенг. Тя обърна внимание и на изграденото ползотворното сътрудничество с българския ИСС до момента, за което изрази желание да продължи и в бъдеще и открои активната дейност на българските членове в ЕИСК.

Пламен Димитров  коментира три приоритета, около които българският ИСС и ЕИСК може да работят в сътрудничество – новата структура на Европейския семестър,  Плана за  действие за прилагане на Европейския стълб на социалните права и обмяната на добри практики, особено в областта на комуникацията с други институции.

Димитър Манолов пък припомни, че преди повече от 17 години, българският Икономически и социален съвет е създаден по модела и принципите на Европейския икономически и социален комитет, както и че някои  от членовете на ИСС са членове и на ЕИСК.

"Затова имаме здрави връзки и добро сътрудничество, което трябва да съхраним", подчерта той.

 Русинова официално отправи покана към председателя на ЕИСК след преминаване на пандемията, да присъства на заседание на пленарната сесия на българския ИСС, както и да участва в бъдещ форум в София. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.