Зорница Русинова:  Патронажната грижа ще облекчи здравната система

Зорница Русинова: Патронажната грижа ще облекчи здравната система

Ако някой има нужда да му измерят кръвното или да го преслушат, може да не ходи до личния лекар

С допълнителни мерки ще подкрепим работодателите, за да не освобождават служители, коментира пред "Монитор" зам.-министърът на труда и социалната политика

- Г-жо Русинова, общините организират доставка на жизненонеобходими неща по домовете на възрастни хора. Има ли общини, които не са се включили и защо?

- В момента във всички големи общини, включително и в районите на големите градове, има организирана работа на Домашния социален патронаж. Обслужват се над 43 000 човека, като в допълнение 133 общини организираха горещ телефон. На него възрастни самотно живеещи, хора в карантина или такива, на които няма кой да им напазарува, биха могли да се обадят и да заявят какво им е необходимо - лекарства, храна. От тази година започнахме да развиваме услугата медицинско лице да посещава самотно живеещи хора в дома, което в тази ситуация на пандемия и натовареност на личните лекари би било изключително полезно. Целта ни е в последната седмица на март ресурсът от 20 млн. по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" да достигне до общините и те да могат да разширят обхвата си, така че максимално много хора да получават грижа. Всички 109 общини, които нямат сключени договори, биха могли да се включат тази седмица бързо с много опростена процедура, за да могат веднага да са в помощ чрез осигуряване на медицинска помощ и болногледач на хората в нужда. Самотно живеещите са и често трудноподвижни, няма кой да им напазарува. Това им отнема много време, а и в момента е доста рисковано, така че ние от министерството сме насреща да осигурим социална закрила. Призивът ми към възрастните е да запазят спокойствие, защото ще направим всичко необходимо чрез общините да получат всичко, от което имат нужда.

- Ще има ли услуги на място в дома на хората, като мерене на кръвно и преглед, ако е нужен, от медицинска сестра?

- Да, и ще се спазват всички норми за безопасност по наредбата на Министерството на здравеопазването, като всички хора, работещи по проекта, ще бъдат с лични предпазни средства и ще бъдат спазени хигиенните изисквания. Планът ни е през тази седмица да обхванем всички общини, така че грижа да получат още 40 000 човека. Ние се стремим да помогнем на тези, които нямат близки, няма кой да им помага. Има много възрастни хора, чиито близки могат да се погрижат за тях. Затова сме съсредоточени хората без помощ да получат такава. Анализираме и свободните средства в оперативната програма, изчакваме и изпълнения на регламентите от Брюксел, за да можем при нужда да мобилизираме достатъчно средства. Освен „Патронажната грижа“, ние възстановяваме работата на трапезариите за "Топъл обяд", но на тези, които могат да организират доставка по домовете. Смятаме, че ще осигурим добри условия на възрастните хора.

- Имате ли обаждания от хора, търсещи помощ и услуги?

- Повечето обаждания на възрастните са към местните власти. На нашия горещ телефон обажданията са свързани с промените в онлайн услугите, хората се интересуват от сроковете за социални помощи, както и от документите, касаещи хората с увреждания. Голяма част от хората се обаждат и за информация относно гъвкавите условия на труд, дистанционната и почасовата работа. Регулярно публикуваме информация, за да може всички да са максимално информирани.
- Успяха ли повечето фирми да дадат работа от вкъщи за своите служители?
- Има фирми, които заради ограничителните заповеди на здравното министерство трябва да спрат да работят. За нас е важно всички останали фирми да продължат работата си, защото България трябва да излезе с неразрушена икономика от тази криза. През следващите месеци предстои да разработим и допълнителен пакет от икономически мерки за подкрепа на работодателите, за да не освобождават служители. Предвиждаме предложения на бързи стъпки за преодоляване на безработицата. За момента сме съсредоточени да подкрепим рисковата група - възрастните хора, за да останат по домовете си. Извънредното положение е само от седмица и сега всички институции са съсредоточени в ограничаване на пандемията.

- Предлагате възможност доброволци да се включат към програмите за обслужване на възрастни хора. Те ще бъдат ли защитени с нужните предпазни средства?

- Знаете, че медицинските предпазни средства не достигат, но ние сме направили нашата заявка за лични предпазни средства за всички социални услуги, така че хората да са защитени, особено тези на терен - социалните работници, охраната по труда и инспекцията по труда, защото те заедно с РЗИ правят проверки на места във фирми. Доброволната помощ и съпричастността са най-силните лекарства за преодоляване на трудностите. Имаме доброволци, имаше и сериозна кампания за осигуряване на дезинфектанти на възрастните. За нас е важно всички хора да се ангажират за близък или съсед, който има нужда да му бъде помогнато. Това също е доброволчество и подкрепа.

- Как ще се гарантира, че няма да има измамени възрастни хора?

- И ние, и местните власти ще следим да няма случаи на измама. Призивът ми е възрастните да бъдат максимално информирани, а нашият ангажимент е максимално добре да ги обгрижим. Предстои да бъдат отпуснати 20 милиона за възнаграждения на медицински работници по ОПРЧР, както и 20 милиона за общините.

- Предвиждате ли още допълнителни средства и накъде ще бъдат насочени те?

- В момента сме насочили средства към местните власти, за да осигурят патронаж, защото това ще олекоти здравната система. Ако някой има нужда да му бъде измерено кръвното или да бъде преслушан, няма да е необходимо да ходи до личния лекар. Това ще става чрез патронажа. И ние, и здравното министерство действахме максимално бързо, за да могат медицинските лица да получат допълнително по 1000 лева още с мартенските си заплати. Търсим резерви в програмата и за това как да подкрепим и социалните работници, защото има 2800 човека, които ежедневно работят на терен - и в събота, и в неделя, когато се налага.

- Ще има ли преструктуриране на средства по ОПРЧР предвид ситуацията с COVID-19 и има ли опасност някоя от оперативните програми да остане с по-малко средства?

- В момента правим анализ. Ще мобилизираме максимално много европейски средства. Необходимо е да се прецени какви ще бъдат приоритетите оттук нататък. Необходим е и икономически анализ, ако периодът на извънредно положение продължи по-дълго. Когато е необходимо да се излезе с конкретни мерки, това ще бъде направено.

- Какво се случва с услугите, които ограничихте заради коронавируса?

- В дневните центрове има групова работа с повече хора. Там нещата се организираха електронно. Много бързо се пренастрои работата - психолозите консултират по телефона, логопедите работят онлайн, така че навсякъде, където може, се въвежда електронна работа, за да продължат да се предлагат социални услуги и помощ.

- Може ли да успокоите хората, че всички нуждаещи се ще получат нужната помощ и подкрепа и как ще следите за това?

- Обществото ни ще мине през голяма трансформация и се надявам да покажем, че сме сплотени и силни. В момента е добре да се грижим за възрастните си близки и да ги призовем и подкрепим да останат по домовете си. Аз също съм далеч от своята майка, но намирам начин как да я убедя и ангажирам да спазва режима на положението в момента. Вече има много онлайн културни събития и интересни предавания, така че сега е моментът възрастните да им се насладят, защото е важно и да са спокойни и щастливи.


Визитка:

Магистър по международни икономически отношения в УНСС

Магистър по българска и английска филология

Зам.-министър на труда и социалната политика (март 2012 - март 2013 г.; ноември 2014 - май 2016 г.)

Министър на труда и социалната политика (май 2016 - 27 януари 2017 г.)

Зам.-министър на труда и социалната политика от май 2017 г. до момента

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.