0

Б ургаският зоопарк се сдоби с бяло нанду. Нандутата са семейство едри Нандуподобни птици. Семейството включва един род Нанду с два вида – обикновено и дарвиново нанду. 

Бургаският зоопарк се сдоби с бяло нанду. Нандутата са семейство едри Нандуподобни птици. Семейството включва един род Нанду с два вида – обикновено и дарвиново нанду. 

Живеят в степите на Южна Америка. Високи са към 1,5 м и тежат 50 кг. Цветът на перата е сив. Движат се на големи групи. Полигамни видове са и през брачния период мъжкият се събира с няколко женски и ако се появи втори мъжки, двамата водят борба.

Всичките женски снасят яйцата си (до 20) в общо гнездо, изровено в пясъка, след което мъжкият ги мъти около 1,5 месеца. Оставя ги само сутрин, за да се нахрани. След излюпването на малките той ги топли, храни и ги пази около месец. Тогава всички заедно се присъединяват към ятото. Хранят се с треви и семена, насекоми, охлюви, гущери и червеи. Понякога унищожават културни растения и семената им. В родината си навлизат и в селищата. Нандутата има и в Софийския зоопарк, като те са доставени от Хановер и живеят там от 1972 г.