Зоологическата градина в София навърши 133 години

Зоологическата градина в София навърши 133 години

Зоологическата градина в София навърши 133 години от създаването си и по този повод ще бъдат организирани поредица от събития, с които да бъде отбелязана годишнината, съобщават от зоопарка. Първото е планирано за днес, когато ще бъде открита уникална изложба с екологично послание към посетителите, съобщават от зоокъта.

Столичната зоологическа градина е една от най-старите зоологически градини в Европа и най-голямата на Балканите. В началото тя се е наричала Царска зоологическа градина и е основана през 1888 г. от Княз Фердинанд Сакскобургготски. През изминалата година, въпреки пандемията, зоопаркът е посетен от над 300 000 души и си остава любимо място за софиянци и гости на столицата.

Софийският зоопарк е единствен на Балканите, в който има двойка снежни леопарди, персийски леопарди и други редки и ценни видове. Един от тях е бърнестия мечок Лиам, който тази година очаква и своята партньорка от Сингапур.

133-те години от създаването на зоопарка ще бъдат отбелязани с експозиция на 10 от застрашените видове животни, които се отглеждат в столичния зоопарк и някои от тях вече успешно се размножават.

Консервационно значимите животни са изрисувани върху 10 метални варела, а използването на варелите показва, че всеки отпадък може да се рециклира и да се превърне в произведение на изкуството.

Образите на персийски леопард, барс, бърнеста мечка, лъвски макак, антилопа адакс, египетски лешояд и др. красиви и редки животни са нарисувани от художничката Любка Маринкова, с която зоопарка има дългогодишно сътрудничество.

Всички видове, изобразени в изложбата участват в Европейската програма за застрашени видове (ЕЕР) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и Софийския зоопарк ги е получил по тази линия.

"Софийският зоопарк все още е кандидат член на ЕАЗА, но въпреки това следваме съвременната тенденция в развитието на модерните зоопаркове, чиято основна функция в 21-ви век е да се превърнат в научни и природозащитни центрове, които да опазват и възстановяват редки и застрашени видове от световната фауна. Чрез тази изложба искаме да обърнем внимание на обществеността върху проблема със загубата на биоразнообразието и да повишим природозащитното съзнание на хората. Естествено "допълнение" към художествената експозицията е и възможността посетителите да видят на живо представените животни в зоопарка", казва ланд. арх. Добромир Бориславов, директор на "Зоологическа градина-София".

В последствие се планира още 10 метални варела да бъдат изрисувани с популярни видове животни от зоопарка, но в детски стил и да бъдат разположени в близост до детските площадки в зоологическата градина.

В допълнение към инициативите за годишнината на зоопарка ще бъде сложено началото и на кампания за събиране на капачки, от които в последствие ще бъдат създадени още мозайки от капачки, подобно на вече съществуващата експозиция в зоопарка.

Посетителите на зоологическата градина ще могат да оставят капачките на двата входа на зоопарка в специално пригодени за целта места.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.