Изложба, посветена на големия Светлин Русев (1933-2018), открива Съюзът на българските художници на 14 юни, петък, от 18 ч. в столичната галерия „Райко Алексиев“ на ул. „Раковски“ 125.

Мястото е същото, където през 80-те години на миналия век творецът представи експозиция от свои експресивни едроформатни платна, сред които и забележителния и многозначителен автопортрет, на който авторът е като гол мъченик, покрит единствено с огромно червено знаме...

Настоящата изложба, посветена на Светлин Русев, която ще може да се види до 30 юни, е

организирана от негови ученици, колеги и приятели

Изложбата търси емоционалната и духовна памет за Светлин, за неговата мащабна, всеобхватна деятелност, белязала българската култура през последните 60 години.

Обичайно всяка година на 14 юни – неговата рождена дата, Маестрото организираше своя изложба, за да събере почитатели и ценители, приятели, а защо не и врагове, и да ги приеме в пространството на своето артистично откровение. Това го имаше като свое вътрешно задължение и ритуал на общуване – общуване през необяснимия и необятен език на рисунката, през пластическата сила на живописната материя, през идиоматичния израз на пластическото – истините, в които той така дълбоко вярваше и страстно отстояваше.

Изложбата „Светлин“ представя някои от неговите най-значими, знакови произведения като „Огънят“, „Поклонение“, един от десетките портрети на майка му и един от

най-изразителните психологически автопортрети

В белотата на пространството на залата се разтварят посланията на извадки от десетки текстове, свидетели на неговото интелектуално и духовно прозрение. Присъстват и селекция на текстове за Светлин Русев от някои от изключителните умове на ХХ век - „зрящите“ Йордан Радичков, Константин Павлов, Петър Увалиев, Богомил Райнов, Петер Лудвиг и т.н. За неговото личностно и артистично присъствие свидетелстват и два документални филма за художника, които ще бъдат показани по време на изложбата.

 

Държавният архив получи документи на художника

 Държавна агенция "Архиви" получи вчера – в Международния ден на архивите, дарение от лични документи на художника Светлин Русев. Те са свързани с институции като Съюза на българските художници, Националната художествена галерия, Комитета/Министерството на културата, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националната художествена академия, Българската академия на науките. Има съдебни дела, официална и неофициална кореспонденция от 50-те години на ХХ век до 2018 г., ръкописи и разпечатки на текстове на Светлин Русев – негови изказвания, доклади, слова за откривания на изложби, варианти на интервюта, кореспонденция, фотоархив, лични документи на други известни личности от българския културен и обществен живот. Част от материалите са свързани с творческата дейност на художника извън България.

Светлин Русев, „Огънят“

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 200 археологически находки връща министър Банов от Германия

Точно 202 ценни археологически находки връща в България министърът на културата Боил Банов. Той прие ценните предмети на специална церемония в българското посолство в Берлин днес, в присъствието на представители на държавния министър по въпросите на културата и медиите на Германия и българското Министерство на културата, дипломати и представители на службите на двете страни.

Чакаме Жулиет Бинош на CineLibri догодина

Жулиет Бинош по всяка вероятност ще бъде голямата звезда на следващото издание на кино-литературния фестивал CineLibri през 2020 г. Организаторите на събитието от издателство „Колибри“ са влезли в преговори с голямата френска актриса, за да осигурят присъствието й още тази година за петото юбилейно издание на форума. Оказало се обаче, че в деня, когато в София ще бъде представен новият й филм „Тази, която не съм“, тя вече е имала програмирана премиера в Токио.