Знаците от съдбата на Михаела Филева

Знаците от съдбата на Михаела Филева

Новият ментор в „Гласът на България“ готви първи самостоятелен концерт в Зала 1 на НДК

Едва на 27 Михаела Филева е новият ментор в музикалната надпревара „Гласът на България“, чийто актуален сезон предстои да се излъчи по bTV. Oще по-интересното е, че ще влезе в пряка конкуренция с шефа в лейбъла си „Монте Мюзик“ - Влади Ампов-Графа.

Поканата идва след положителните емоции, които преди две години е оставила в същия този екип, с който работи като жури в „България търси талант“. Не крие обаче, че се притеснява от отговорностите на новото си амплоа и тяхното съотношение към възрастта й. Въпреки това е толкова силно  завладяна от емоцията на състезанието и химията с останалите си колеги, че страховете полека-лека изчезват. „Иначе нямам проблем да съм строга, нито да съм категорична. Не пречи обаче да го правя с усмивка. Вярвам, че всяко нещо, което трябва да бъде казано се оцветява емоционално от начина, по който се казва“, оптимист е изпълнителката.

Този оптимизъм тя внася във всичко. Дори в безкрайните часове усилен труд в студиото, по концерти или събития, които я лишават от безгрижието на нейните връстници. „Не мога да кажа, че нещо ми е отнето“, казва за връхлетялата я ранна слава. „Само ми е давало това, че имам възможност да се реализирам и да правя това, което обичам. Да можеш да живееш живота си както си си мечтал е само плюс“, казва с огромната си усмивка Михаела. Не крие обаче, че зад привидно лесно и бързо дошлия успех се крият много труд, постоянство, упоритост и сила да се върнеш в пътя и да намериш смисъл, когато си демотивиран. „Трудности има във всяка професия, това е част от играта, никой не ти обещава да е лесно, и то не е, но не обичам да давам акцент на трудностите“.

С тези трудности и неуморен труд всъщност е свикнала от малка. Едва

 6-годишна сяда зад пианото

 Дълги години мисли, че ще бъде класически пианист, докато в един момент не усеща как опитва да се скатава. Въпреки това продължава упорито да свири с часове. „Така съм възпитана. Моята майка казваше: Ако хванеш нещо трябва да го довършиш. Първо преценяваш дали можеш и тогава се захващаш“, признава Филева. Затова и не се отказва, но намира все повече странични музикални занимания, като пеенето в хор. На 12-13 започва да се изявява и солово, но продължава да упорства с класически репертоар, докато в живота й не се появява учителката й Петя Кръстева. „Тя ми показа джаз, фънк, соул, арендби. Първото, което ми пусна беше Алиша Кийс и ми каза: Виж и тя свири на пиано и пее. После ме запозна със Синатра, Арета Франклин, Нина Симон“, и така идва края на класическото залитана на голямата надежда на родната поп сцена.

Като на всеки диамант, който се шлифова и на малката Михаела се налагало да избира между игрите и самата шлифовка. „Така открих „тайм мениджмънта“, смее се тя. „Децата ме викаха да играем, а аз имах 5 часа да свиря. Казвах си: Сега ще изляза, ще се прибера в 8 ч, ще свиря до късно и ще спя по-малко“, споделя детските си мъдрости певицата. Точно този ритъм много и помага в математическата гимназия, която е завършила и я спасява не веднъж когато

 заспива над сборниците със задачи

 а същевременно пътува по музикални фестивали. На всичкото отгоре е страшно щуро дете. „Ходехме с колелета на гарата. Там, над Янтра, минава мост, а в подножието му, където са основите, на релсите имаше ниша, която е дълбока не повече от половин метър. В нея можехме да влизаме и с огромно любопитство чакахме влака да мине над главите ни и да гледаме всички чаркове. Лепяхме монети с тиксо за релсите и си правехме медальони. Сега осъзнавам колко опасно е това забавление“, леко срамежливо и с половин уста разказва тя. Детството отлита бързо между математика, пеене, свирене, приложни и сценични изкуства, по които също залита и в един момент Михаела се озовава пред избора - „Кой е моят път, който ще ме прави щастлива и удовлетворена?“ Налага си сама да избере едно поприще, за да не се превърне в това, от което най-много се страхува – сърдит млад човек, който учи едно, работи второ, изкарва си парите от трето, а мечтае да се занимава с четвърто, и в края на деня проклина „гадната държава“. Тук започват да се появяват

 Знаците на Михаела Филева

 Избира музиката и кандидатства в Консерваторията, въпреки конкуренцията на връстници все от музикални училища. „Отивам да си проверя резултатите и гледам списък „Факултет по джаз и поп пеене“. На първо място приета Михаела Филева. Подскачам от щастие. Мигвам два пъти и виждам, че отгоре всъщност пише „Джаз и поп пиано“ и Михаил Филипов, а не Михаела Филева. Безкрайно разочарование. Започвам да търся  „Поп и джаз пеене“ и пак виждам на първо място себе си. Мигах много пъти преди да се зарадвам“, спомня си тя. Влиза в класа на Стефка Оникян, малко след това се явява на кастинг за първия X Factor и оттам нататък историята вече се знае.

Когато се обръща днес назад обаче певицата с най-широката усмивка открива още много знаци. Когато е на 13 или 14 години започва да пътува по фестивали. На един такъв форум журира Кирил Ампов, който я кани да се включи в надпреварата „Хит Минус Едно“. След като минава предаването се прибира у дома и телефонът звънни. От другата страна на линията е самият Кирил Ампов, който я кани да стане водеща на предаването заедно с него. Малката певица дори не знае как да реагира. „Сценариите ми пращаше Ласка Минчева, която беше и режисьор. Караше ни да ги учим наизуст, защото „глезотията аутокю е само  за неопитните водещи, а вие ще сте най-добрите“. Тя и Кирил ми дадоха „а, б-то“ в телевизията“, благодарна е днес изпълнителката на „Без етикети“. Там вижда за пръв път и сина на Кирил Ампов – Влади. Но пътищата им не тръгват в една посока. Или поне не, докато не идва предизвикателството X Factor, в което Графа е музикален продуцент. За Михаела предаването приключва бързо, но тя не се отказва, има добра идея за песен и иска да я развие. За това й помага Борислав Бояджиев – диджей Борче. Без да знае, че синът на Румен Бояджиев от ФСБ работи с Графа, правят демо заедно, което той дава на Ампов-младши. Следва бързо телефонно обаждане (същото каквото прави преди години и Кирил Ампов) към Михаела с покана да е сред първите артисти на новия лейбъл „Монте Мюзик“. „Точно подобни обстоятелства, и тяхната повтаряемост ми подсказват, че няма случайни неща“, категорично вярва в съдбата и нейните знаци Михаела.

А знак за бляскавото си бъдеще тя е получила още в училище, когато дала първия си автограф. „Вече пътувах по фестивали и един съученик ми вика: Я ми се разпиши на тази тетрадка, защото някой ден този автограф ще го продам за много пари“, спомня си с усмивка певицата, която вярва в силата на песента и способността й да предизвиква събития. „Вярвам, че когато правиш музика със сърце, всяка дума, която изпяваш се превръща в мантра, която предизвиква нещата. Затова много пъти съм отказвала дема, за да не ми се случат. Така беше с песента „Има ли начин“. Все пак я изпях и след няколко месеца ми се случи“, разкрива чаровницата.

Дали пък съдбата не и е дала знак и за финала и на шеметното и лято тази година. За пръв път Михаела си взела 6 поредни почивни дни, за да отиде на концерт на Ед Шийрън във Виена с приятели, като същевременно си направят балканско пътешествие с коли и палатки. Всичко било чудно, разпъвали палатки далеч от градовете, катерили върхове, посещавали езера, плували. На 8 август, в деня на концерта, пристигат във Виена. Михаела отваря плика с билета да види къде е стадиона и изненада -  пропуските им са за 7 август (б.а. Ед Шийрън имал две дати в австрийската столица). Никой не бил погледнал, че са им пристигнали билети с грешна дата. Бързо обаче се организирали и успели да си купят през Фейсбук пропуски за втория концерт, а неизползвания билет пази като голяма обица на ухото.

Още тогава, започна да се шуми, че чаровницата отново има мъж в живота си, след раздялата с  Павел от дуото Павел и Венци Венц. И, да –

 наистина Михаела не е сама

 но е решила да покаже любимия, когато нещата станат сериозни. „Няма нищо против да крещя кого обичам“, категорична е тя, но не и в момента. Затова и Павел е единственият партньор, който е афиширала. Отново с него е свързван и най-необикновения творчески процес по писане на песен на Михаела. „Най-странното ми вдъхновение е за заглавната песен на втория ми албум „Нова страница“. Написах я по жълта статия. Познати ми я пратиха и в нея за пореден път ни събираха и разделяха с Павел. Тогава си представих, ако написаното беше истина, какво щеше да ми дойде на ум. Седнах на пианото и уж на шега написах песен за такива случаи в които имаш нужда да отвориш нова страница“, споделя Филева, която участва в писането на всяко свое парче. Това и всички най-любими парчета пък Михаела се кани да изпее на първия си самостоятелен концерт на 18 април в Зала 1 на НДК - най-голямото мерило за артисти в България и тяхната популярност. Билетите са в продажба от 1 декември – идеално предложение за коледен подарък на меломаните. Преди това ще снима видео със Свилен Ноев от „Остава“ към общата им песен „Хромонетър“, което ще излезе до края на годината, а в началото на следващата предстои да филмира поредното си самостоятелно парче. Междувременно е намерила време да озвучи и главната роля на Джун в предстоящата анимация „Паркът на чудесата“. Струва ви се много? Само гледайте какво още ви е подготвилo 27-годишното перпетуммобиле!

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.