0

З мийското растение е едно от най-популярните стайни растения. То е много лесно за отглеждане.

Змийското растение е едно от най-популярните стайни растения. То е много лесно за отглеждане.

Родината му е Западна Африка. Научното му име е Dracaena trifasciata. В родината си е било използвано по време на религиозни ритуали.

Обича непряка, но ярка, слънчева светлина. Ако ги поставите на светло място, змийското растение ще се развива добре. Но дори, ако мястото е по-мрачно, растението няма да загине, но ще се развива по-бавно. Избягвайте да го поливате твърде често. В противен случай може да загният корените му.

Ще се чувства добре в почти всякаква почвена смеска. Но най-добрата опция е микс за кактуси.

Другият плюс на змийското растение е, че много лесно се размножава. Това може да стане по няколко начина.

Бебета

Един от най-лесните е просто като се грижите за вашето растение. Скоро, то ще изкара малки издънки в основната на растението-майка. Използвайте чист остър нож, за да изрежете внимателно бебето и го извадете от почвата. Оставете го да загрубее за 24 часа и го посадете в почвена смеска за кактуси. Поставете бебето на слънчево място.

Вторият начин за размножаване е чрез разделяне. Извадете цялото растение от почвата. Разтърсете добре, за да изпадне почвата от кореновата система. Сложете растението на плоска повърхност, например на дъска за рязане. Отрежете със стерилен нож по вертикала през основата на растението и корените. Оставете резниците да се закалят за 24 часа. След това ги засадете в нови съдове.

Резници

Третият начин е да размножите растението чрез резници от листата. Трябва да прецените колко нови растения искате от само едно дълго листо. Отрежете едно голямо листо в основата. След това отрежете листото на 2 до 3 резници хоризонтално. Трябва да решите дали да ги поставите в почва или във вода, за да пуснат корени. Ако са в почвата, това ще отнеме малко по-малко време. Но предимството на размножаването във вода е, че можете да следите кога резницата пуска коренчета. Водата трябва да покрива долната една трета от резницата. Сложете резниците на слънчев прозорец и доливайте вода, когато е необходимо. Сменяйте напълно водата на всеки две седмици. Когато коренчетатастанат поне два сантиметра и половина или се появи бебе, можете да засадите резниците в нов съд.

Когато разсаждате резниците направо в почва, трябва да ги оставите да загрубеят за 24 часа. След това ги засадете в съд. Почвата трябва да покрива до половината от листото. Полейте и започнете да чакате да пусне корени.