0

С поред ново прочуване над 1.2 милион човека в Индия са умрели от ухапвания на змии за последните 20 години, съобщи "Би Би Си".

Според ново прочуване над 1.2 милион човека в Индия са умрели от ухапвания на змии за последните 20 години, съобщи "Би Би Си".

Половината от жертвите са били на възраст между 30 и 69, като една четвърт от всички смъртни случаи са били деца. Почти всички жертви са ухапани в областта на краката.

Причината за високата смъртност е липсата на достъп до адекватна медицинска помощ, поради това че ухапванията често се случват на отдалечени и изолирани места.

Главните змии извършители са от видовете дабоя, кобра, и крайт.

Изследването е публикувано в eLife и е проведено от водещи индийски и международни експерти.

Данните показват, че половината от ухапванията стават между месеците юни и септември, когато мусоните идват и змиите са най-активни. 

Средният риск за ухапване от змия на индийски гражданин, преди да навърши 70 годишна възраст, е 1 на 250, като в някои местности рискът се покачва до 1 на 100, показва проучването.

Според Световната здравна организация ухапванията от змии са вече "световен здравен приоритет".

Между 81 000 и 138 000 човека умират годишно от змийски ухапвания в световен мащаб - три пъти повече са оцелелите с трайни увреждания.