0

Т ази неделя от 16 ч. Театрално-музикален продуцентски център Варна ще излъчи в рамките на онлайн проекта си „За младия зрител“ комичния балет „Зле опазеното момиче“. Спектакълът ще може да се гледа в канала на ТМПЦ в YouTube, във Фейсбук профила на Държавна опера – Варна, и в събитието „Споделени представления“ във Фейсбук.

Тази неделя от 16 ч. Театрално-музикален продуцентски център Варна ще излъчи в рамките на онлайн проекта си „За младия зрител“ комичния балет „Зле опазеното момиче“. Спектакълът ще може да се гледа в канала на ТМПЦ в YouTube, във Фейсбук профила на Държавна опера – Варна, и в събитието „Споделени представления“ във Фейсбук.

„Зле опазеното момиче“ - творба, която разказва почти целия си сюжет в заглавието, има свое значимо място в историята. Балетът е представен за пръв път само няколко дни преди избухването на Френската революция през 1789 г. в Бордо и променя света на това изкуство почти както Френската революция – европейския континент. Това е всъщност първият балет, чийто сюжет е вдъхновен от реални съвременни личности, а не от кралски особи, Древна Гърция или Древен Рим, както е било дотогава. Той разказва за младите Лиза и Колен, на чиято любов всячески пречи Марцелина, майката на младото момиче, сгодено вече за богатия Никез.

Автор на либретото и подбора на музиката от народни и популярни танци, както и на хореографията, е Жан Добервал (1742-1806). По-късно се намесват и други автори, но най-значим е приносът на немския композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899), чиято версия на „Зле опазеното момиче” получава широко разпространение и в Русия. Балетмайсторите Мариус Петипа, Лев Иванов и Александър Горский правят по нея свои постановки в Москва и Санкт Петербург, върху които други хореографи създават нови редакции.

Постановката, която Варненската опера предлага онлайн, e от 2018 г., по оригиналната хореография на Александър Горский. В главните роли на Лиза и Колен танцуват Елена Свинко от Русия – лауреат на Международния балетен конкурс във Варна, и Марчело Пелицони от Италия, Павел Кирчев се преобразява в Марцелина, Франческо Бруни от Италия в Никез, а асистент-режисьорът Иван Карнаухов от Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия, е Мишо, бащата на Никез.

Тези забележителни артисти, заедно с балетната трупа на Варненската опера, придават нов живот на очарователната комбинация от класическа хореография и фолклорни танци, пасторал и бурлеска – качества, с които, оказва се, може да устои на времето дори едно „Зле опазено момиче“ от XVIII век.