От началото на годината цените на златото се повишиха почти с 19% и прескочиха психологическата граница от 1500 долара за тройунция, сочи анализ на Saxo Bank.

За последен път такива нива са отчетени през април 2013 г. Основна причина за поскъпването е страхът на инвеститорите пред надигащата се рецесия в световната икономика, който ги кара да търсят сигурни активи.

Според експерти продължаващата политика на Федералния резерв на САЩ за намаляване на лихвите може да доведе цената на златото още в края на годината до 1600 долара за тройунция, а през настоящото тримесечие котировките му ще бъдат между 1400 и 1500 долара. Финансистите обаче предупреждават, че бързото поскъпване на ценния метал може да доведе и до рязкото му поевтиняване. На борсата Comex в Ню Йорке хедж фондовете, търгуващи със злато в последните месеци са набрали позиции близки до рекордните. Общото количество злато в ETF-фондовете също нараства и вече достигна 2407,4 т, което е най-голямото за последните 6 години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Окончателно: Дълг до 10 млрд. лева може да поеме държавата

Дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева. Решението за по-голям дълг взеха депутатите с приемане на второ четене на актуализацияна на държавния бюджет за 2020 г. Срещу промененана бюджетна рамка на държавата и новия таван на държавния дълг против гласуваха единствено депутатите на левицата.

БНБ пласира 5-годишни съкровищни облигации за 200 млн. лв.

Българската народна банка проведе аукцион за продажба на част от емисия № BG 20 300 20 114/15.01.2020 г. (пет годишни лихвоносни съкровищни облигации) с падеж 15.01.2025 г., при условия, определени от МФ, съобщиха от централната банка на страната. Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации от горецитираната емисия в размер на 200 000 000 лв. и лихвен процент 0.01% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 8 април 2020 г.

Готвят нови промени по схемата „60 на 40” (ОБНОВЕНА)

Схемата "60 на 40" ще претърпи допълнителна оптимизация, която ще даде достатъчна възможност на тези работодатели, запазили отчасти своята дейност, да бъдат подпомогнати, обяви в пленарната зала финансовият министър Владислав Горанов.