Златоград чества Момчил юнак
2

Златоград чества Момчил юнак

По повод на 675-ата годишнина от смъртта на героя Момчил, управлявал самостоятелно част от Родопите през ХIV век, днес беше отслужена заупокойна молитва на връх Света Неделя над Златоград, където се намира една от крепостите на Момчил. Събраха се хора от всички краища на Родопите, които почетоха паметта на легендарния воин.

2020-а е обявена за Година на Момчил юнак, като центърът на честванията е в Златоград. Патрон на кампанията е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е и член на Инициативния комитет за тържествата. Наред с празниците на българо-гръцката граница, при Златоград се издига огромна статуя на Момчил юнак, която ще бъде открита на 22 август.

Важна част от Годината на Момчил юнак са археологическите и историческите изследвания за неговата личност и дело, които вече месеци се водят под ръководството на професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов. Те са се заели да изяснят историческите обстоятелства около краткото управление на великия българин. Резултатите от работата в библиотеките и проведените на територията на България и Гърция експедиции ще бъдат отразени в общата им книга „Момчил – родопският цар“, която ще излезе в началото на август.

Звездата на Момчил изгрява по време на войната за престола на Византийската империя, която узурпаторът Йоан Кантакузин подема през 1341 г. срещу законното регентство на малолетния Йоан V Палеолог. През 1343 г. на сцената излиза и българинът – смел авантюрист, воюващ практически с всички страни в конфликта. Той е привлечен от Кантакузин, който му дава за управление Средните и Западните Родопи, а Момчил сам си присвоява голяма част от Беломорието и се обявява за независим от византийците владетел. Според хипотезата на проф. Павлов през 1344 г. родопският воевода се жени за търновска принцеса с благословията на цар Иван Александър: така българските предели се разпростират отново до Егейско море. Няколко пъти Момчил разгромява армиите на ромеите и съюзните им османски орди, но на 7 юли 1345 г. е притиснат при стените на беломорската крепост Перитеорион и пада в битката.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.