0

З латно момиче със златно сърце – така бе известна и така ще остане завинаги в историята телевизионната легенда Бети Уайт, чиято кончина затвори с тъга книгата на 2021 г. Актрисата, носителка на рекорд за най-дълга телевизионна кариера, както и за най-много предизвикани усмивки от екрана, издъхна на 31 декември. А само няколко часа по-късно домът й в Лос Анджелис, както и звездата й на знаменитата холивудска алея бяха отрупани с цветя и плюшени играчки, към които приживе Бети изпитвала особен сантимент.

Златно момиче със златно сърце – така бе известна и така ще остане завинаги в историята телевизионната легенда Бети Уайт, чиято кончина затвори с тъга книгата на 2021 г. Актрисата, носителка на рекорд за най-дълга телевизионна кариера, както и за най-много предизвикани усмивки от екрана, издъхна на 31 декември. А само няколко часа по-късно домът й в Лос Анджелис, както и звездата й на знаменитата холивудска алея бяха отрупани с цветя и плюшени играчки, към които приживе Бети изпитвала особен сантимент.

Доброто си сърце Уайт е доказвала много пъти през годините, а сред каузите, които никога не е преставала да защитава, са правата и грижите за животните. Любовта й към тях е толкова голяма, че тя

приютява цяла армия от домашни любимци

под покрива си. Нещо повече – актрисата изпитвала голям афинитет към животните и под формата на плюшени играчки, на които посвещавала поне по цяла една стая във всеки един от имотите си.

Уайт с лъв на сета на нейно предаване от 70-те години на миналия век. / Снимка AP

Бети Уайт почина само три седмици преди да посрещне 100-ия си рожден ден, заради който редица телевизии бяха готвили специални предавания, посветени на легендарната звезда. По повод предстоящия си рожден ден тя говори и със сп. People, пред което сподели с намигване, че тайната й за дълголетие се корени в практиката й да отбягва всичко зелено в менюто си. Това далеч не е първият път, в който актрисата подхожда с чувство за хумор по темата, като преди години пък бе категорична, че дългият й живот се дължи на любовта й към водката и хотдога.

Въпреки шегите Уайт е приемала изключително сериозно темите, свързани със здравето. Поредното доказателство за това е, че след началото на пандемията тя е прекарала по-голямата част от времето си в къщата си в Ел Ей. По думите на нейни приятели тя е предпочитала да се изолира в Кармел, който построила заедно с голямата си любов – телевизионният водещ Алън Лъдън през 1978 г. Въпреки това логистиката около домашните посещения на личните й помощници, които се грижели за нея, направила желанието й неизпълнимо.

Предвид вниманието, с което Уайт подхождала към COVID-19, агентът й побърза да опровергае спекулациите, че коронавирусът има отношение със загубата. „Хора казват, че смъртта й е свързана с ваксинирането й с бустерна доза няколко дни по-рано, но това не е вярно. Тя почина от старост.

Смъртта й не трябва да се политизира

– тя не водеше такъв живот“, категоричен е той. По думите на асистентката на актрисата в последния си миг Бети изрекла името на последния си съпруг – Лъдън.

За това, че именно той е повелител на сърцето й, звездата от „Златните момичета“ и „Жега в Кливланд“ е говорила неведнъж. През 2011 г. - 30 г. след неговата кончина, медиите я питат защо никога не е търсила любовта след него, а тя категорично заявява: „Вече съм изпитала любовта на живота си. Когато си усетил най-хубавото, кому е нужно да има нещо друго“. С Лъдън тя се радва и на три доведени деца, с които остава в добри отношения и след като ракът побеждава баща им. Самата Уайт

така и не става майка

а принос за това й решение има съпругът й преди Лъдън – Лейн Алън. С него актрисата се венчава през 1947 г., като това е вторият й от общо три брачни опита. С него се запознават покрай кариерата й в Холивуд. И въпреки че и двамата са в машината на шоубизнеса, той й поставя условие да се откаже от собствената си кариера в името на това да отглежда евентуалните им деца у дома. Това е и причината законната им връзка да трае едва две години. Дори по-кратък се оказва първият брак на златното момиче. Той се случва 2 години преди сватбата й с Алън – през 1945 г., и е за пилота Дик Баркър, с когото се запознават по времето на Втората световна война. Това е единственият период, в който Бети Уайт прекратява кариерата си, като по време на военните дейности служи като доброволка. Тогава се запознава и с Баркър, но признава, че връзката им така и не е напуснала физическите измерения. „Оженихме се с първия ми, защото искахме да спим заедно. Бяхме женени 6 месеца и бяхме в леглото 6 месеца“, разказва приживе Уайт.

С Алън Лъдън, когото актрисата обича до последно, се запознават в неговото предаване „Парола“. Първата им среща е през 1961 г., а заветното „да“ си казват 2 години по-късно.

С Алън Лъдън – любовта на живота й / Снимка People

Предложението за брак, което той й отправя тогава, отново прави реверанс към любовта й към животните, в частност – плюшените. Ръката й Лъдън иска, като й изпраща играчка заек с диамантени обеци на ушите и бележка с надпис „Кажи да“.

Привързаността й към животните е впрочем и единственото емоционално препятствие, което Уайт трябва да преодолее още като ученичка, когато се колебаела дали да преследва кариера на актриса или като зоолог или горски рейнджър. „Проблемът беше, че по това време

на жените не им беше позволено да работят

това“, коментира по-късно звездата.

Тя завършва гимназия през 1939 г., когато телевизията все още е нова технология, прясно появила се в Ню Йорк, но все още непозната за Калифорния, където живеела Бети. Три месеца по-късно тя стартира експериментално тв шоу в центъра на Ел Ей. И въпреки че е част от медията почти от нейното зараждане, пътят й не е никак лесен. Нещо повече, в първите години от развитието си – докато обикаляла студиата – желанието й да работи било посрещано с твърдението, че

не е достатъчно фотогенична.

Затова, за да изкарва прехраната си, тя работи паралелно в радио и като модел. Първият й по-голям пробив на малкия екран е през 1952 г. с „Шоуто на Бети Уайт“, което продължава две години. По същото време тя основава и компанията си, като така се превръща в една от първите жени продуценти в историята на телевизията и Холивуд.

Сред най-популярните роли на Уайт са в продукциите „Златните момичета“ (1985 – 1992) и „Живот с Елизабет“ (1952 – 1955) и „Шоуто на Мери Тайлър Мур“ (1973 – 1977). Последното й превъплъщение в главен персонаж в сериал (засега) е в „Жега в Кливланд“ (2010 – 2015), като в началото звездата се ангажирала със заснемането единствено на пилотния епизод. След като видяла, че химията й на екрана с колежките е добра обаче, се съгласява да работи и по останалите серии. През годините Уайт е удостоявана с осем награди „Еми“ и една статуетка „Грами“.