„Златният“ здравен проблем по морето

„Златният“ здравен проблем по морето

Вероятно повечето от нас имат неприятни спомени от морето и хващането на така неприятното стомашно разстройство.

Няма да забравя как като дете с нетърпение очаквах с нашите да отидем на море. Тръпнех и броях дните като затворник пред отпуска. Толкова много се вълнувах, че нощта преди това не можех да спя. Майка ми идваше уж да ме събуди рано-рано за тръгване, но аз бях будна и готова на нисък старт да се настаня в колата и да започна през 5 минути да питам: „Стигнахме ли вече, още колко остана“. Когато наближавахме и вече се виждаха морските вълни, едва се сдържах да не се метна в тях. Стоях на прозореца на колата и се радвах като пес с изплезен език. Докато се настанявахме в ахтополското бунгало, нямах търпение да оправим багажа, да минем през боровата горичка и да усетя пясъка. Да пари под краката ми и заради това да тичам още по-бързо да се бухна в „зайчетата“ - така едно време наричахме следобедните вълни. Като всяко дете и мен трудно ме изкарваха от водата. Нормално, нали цяла година чакам този момент. Тогава се ходеше на море за по две седмици, че и повече, а не за по 5-6 дни. Плацикане, игри, радост и така два до три дни.  Всичко се променяше, защото в този момент се появяваха стомашните проблеми... Нямаше лято, което да ме подмине. Спомням си как, като ме свиеше коремът, трябваше бързо да притичвам. В тези моменти 200-те метра ми изглеждаха като пътя от София до морето...

Напоследък не ходя много по родното Черноморие, но доколкото разбирам, не се е променило много по отношение на чистотата на водата. Все още на много места отходните тръби се вливат в морето близо до брега, а именно от това е и най-честият причинител на стомашно-чревните разстройства по морето. Не стига, че им се разваля почивката с този неприятен момент и им се налага да гледат морето през прозореца, но и ги щавят яко за прегледи и лекарства. По 100 лева плащат почиващите за първичен преглед с рецепта за елементарен проблем, пък бил той и стомашен. 100 лева! Направо изтръпваш... Реално у нас много хора работят по няколко дни, дори седмица за тази сума. А на нашето красиво Черноморие ти искат толкова само за единия преглед. Естествено, сумите са баснословни и в пъти повече от нормалното не само за разстройство, а за всичко останало, което изобщо не е за пренебрегване като опасност. Може само да си представим колко пари изкарват в тези кабинети само от това. При тези лекари буквално ситуацията е ден година храни. Затова и вероятно е разбираемо да се жалват от спада на туристи.  Въпросът обаче е доколко е хуманно да се щавят така хората, да се издевателства с тяхното здравословно състояния, когато са на десетки километри от дома. Кога ще се спре с това мислене „абе, аз веднъж да го преметна...“. Това мислене не е нито европейско, нито хуманно, нито конкурентоспособно. Защото именно заради това все повече хора предпочитат да висят с часове по границата, за да отидат на море в Гърция или Турция. Не си мислете, че „златният“ здравен проблем в курортите не допринася за това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.