-Г-н Теодосиев, каква е всъщност „формулата на Тео“ за успеха и кога всъщност я формулирахте ясно и отчетливо за себе си?

-Простичка е : „Работи много и колкото се може по-малко са ожалвай от трудностите. Имам усещането, че съм я знаел с рождението си, генетично ми е била заложена от баща ми. Той е имал малка фабрика за изработка на нестандартни детайли в Казанлък. Каквото не са можели да направят в оръжейницата „Арсенал“. На два пъти е започвал от абсолютната нула и все пак е успял да отгледа  четирите си деца. Знам ли, може това е дошло от дядо ми Теодосий, на когото съм кръстен защото съм първороден. Не го помня, загинал е от холера по време на Първата световна война. Първият дипломиран във Виена специалист по парни котли в България, основател на железопътния завод в София. Били са 12 деца. Мобилизирали го като фелдшер, заразил се от пациентите си.

Баща ми е бил за известно време студент в СУ, сред преподавателите му е бил бъдещият голям астроном Никола Бонев,но по ред причини му се налага да прекъсне следването си. Трябвало да се грижи за близките си.

-Свидетел сте на национализацията на малката фабрика на баща Ви, имаше ли през годините някакво по-особено отношение към Вас ? След промените успяхте  ли да си върнете  нещо?

- Бил съм твърде мъничък, за да имам ясни спомени. След години, когато опитахме да си върнем нещичко установихме, че реституцията у нас е като да ти вземе някой новите обувки, да ги носи 40 години и да ти ги даде обратно уж като нови, а всъщност без подметки и горница. Всичко беше разпиляно. В един пожълтял брой на „Казанлъшка Искра“ прочетох че в цеховете на „Братя Теодосиеви“ е имало сачмени лагери за нуждите на българската индустрия в продължение на години. Като ни върнаха руините не намерихме нито един лагер. За съжаление реституцията по нищо не се различаваше от национализацията, просто поредно разграбване на общонародната собственост. Можи би това си ни е в народопсихологията?  Иначе не бих казал че са гледали на мен като на дете на народен враг.

Имах някога директор, който така и не проумя, че аз не работя за пари , а за удоволствие. Смяташе ме за откачалка някаква. А от татко си съм запомнил една библейска мъдрост: да не събираш богатства, които ръжда ги гризе, молец ги яде и крадец ги  подкопава. Единственото което никой и нищо не може да ти отнеме е опитът и умът ти.

-Как се запалихте  по физиката, кой е първият Ви спомен за тази точна наука?

-О, бях съвсем мъничък, дете на 4 или 5 години. При татко във фабриката дойде един казанлъчанин, който искаше да измайстори вечен двигател. Такива и до сега се намират, макар Френската академия от 250 години да се е отказала да разглежда подобни идеи.

Татко ми не го върна, направиха всичко възможно и невъзможно, машинката тръгна и разбира се спря. Тя тази тема с перпетум мобилето продължава да се възражда. Имаше един случай през 80-те години , на един такъв „гений“ държавата беше отпуснала 80 000 лв, за да я реализира. Ами не стана, макар в оръжейницата / тя тогава се казваше „Фридрих Енгелс“/  доста да се потрудиха. Впрочем Айнщайн е работел в патентно бюро и е трябвало да открива грешките на подобни изобретатели. Така че доста рано разбрах, че няма безплатни банички във вселената.

- Къде са корените на школата на Тео? 

- В детството, като най-голям помагах на по-малките в семейството, после като ученик правих кръжоци на съучениците по физика и астрономия, пак от преподаденото от татко ми.В университета също.

-Нещо като извънкласна работа на обществени начала?

-Вижте, още в края на ХІХ век австроунгарците са открили тази система. Във всяко едно училище е имало такива форми на обучение. Така че тя не е нещо невиждано и нечувано.само че на Австроунгарската империя столицата е била Виена, а ние сме ходили до Стамбул. Въпреки всичко днес България има един абсолютен шампион на световна олимпиада по физика, математика и астрономия. Толкова , колкото и САЩ. Само че нашият е подготвян от българи,а американският  са го готвили руски учени. Унгария обаче има 4 абсолютни първенци и те са плод на онази система за извънкласни занимания отпреди век.Може би ще ги настигнем след стотина години. Просто трябва да разберем, че е необходима първоначална , но не еднократна инвестиции.Никога не съм работил за еднократен успех, винаги съм мислел не за следващата олимпиада, а за поне след десет …Това ни отличава от животните, които живеят в настоящето, а човек вижда в бъдещето и работи за него.

- Българската образователна система е сред най-реформираните в света… 

- Ще си позволя да направя една поправка: това е най-лъганата система. Десетилетия лъжем че сме направили онова, което го има в Европа, а в същото време допускаме на матурите да се преписва, че един студент по медицина ползва „бръмбар в ухото“, за да си вземе изпитите… Царе сме да отбиваме номера. Преди имаше една приказка: „Ние ги лъжем че им работим, те ни лъжат че ни плащат!“ и тя битува и до ден днешен. Европейци ще станем когато спрем да лъжем, когато си сменим начина на мислене.

-Вие колко пъти сте лъгани?

-Никога не съм броил, все още съм оптимист, че ако помогна на някому той може и да се поправи.

Последната май беше, че искат да правят кабинет за мен в гимназията, а се оказа, че след като бяха отпуснати парите  се оказах…излишен. Здраве да е, децата продължават да ме търсят. Иначе новата сграда е великолепна, има прекрасни коридори и тоалетни, но учениците в девети клас не могат да смятат с дроби. За жалост така е не само в казанлъшката ПМГ, в цялата страна едва 4-5 са истински елитните, отговарящи на европейските стандарти училища. Това са софийската математическа, американският колеж, първа английска и първа немска. За петото може да се спори.Заявявам го най-отговорно.

Слава богу че има едни звездички като седмокласника Сашко /Александър Проданов/ , който като ги пусна децата в междучасие наместо да играе карти като останалите си решава интеграли и си извежда закони за развлечение. На супер световно ниво е.За съжаление масата е безпределно зле.

-До каква степен създаването на един шампион е заслуга на образователната система?

 - Вижте, светът принадлежи на маниаците, необходима е божията искра, но преди това трябва да го има семейството.

 Най-добрите ми курсисти съвсем не са излезли от семейства на академици и професори , но задължително са от семейства със здрав трудов морал. Които са ги научили , че нищо не пада наготово от небето.И имат пиетет към науката. Най-лошото е мързелът да мислиш, желанието да ползваш наготово нечии знания. Да припомня, че Хораций преди 2 хилядолетия е изрекъл :“Имай смелостта да знаеш!“. Уви мнозинството иска водач, месия, който да им решава проблемите…и да ги оправя. Моята задача е да намеря онези 2 промила от децата, които ще вървят напред, които са активната част от човечеството. И съм истински щастлив, че България е сред 16-те страни в света, които имат абсолютни първенци на най-сериозните състезание.Уви , имаме огромен морален проблем. Има дефицит на честни хора, това е лъжичката с катран в кацата с мед.

-Вярващ човек ли е Теодосий Теодосиев?

-Не, аз съм знаещ човек. Има принципна разлика. Вярващият приема на доверие нещо, което не е много сигурно дали е вярно.А аз съм човек на точните науки и вярвам тогава, когато експериментът го докаже. Сериозният учен казва, че е невъзможно да се докаже че няма Господ и за всеки случай спазват…Божиите заповеди.

На едно заседание преди промените на заседание на Съюза на физиците/ бях член на ръководството/ се дискутираше дали да бъдат допуснати духовни в училищата. Най-сериозните наши учени недвусмислено заявиха, че те с Господ нямат противоречия.

-От доста време работите съвместно с проф. Минко Балкански. Какво научихте от него?

 -Това е най-големият жив дарите за наука и изкуство. Много неща могат да се кажат, но си мисля, че най-важното е , че ни показва как обстановката респектира обучаваните. Много е важно, защото ние сме свикнали, че едва ли не във всякакви условия можеш да подготвяш децата.

-Получавали сте покани да преподавате къде ли не, защо не приехте? Последното беше от Китай…

- Първата беше от Австралия, имаше от Великобритания, Франция, от САЩ…Отказах защото точно тогава имах една група изключително талантливи ученици. Деца от едно училище, от една паралелка, шест хлапета, които от една олимпиада донесоха 3 златни медала за България. Няма друг такъв случай по света. Как да ги напусна? Всички те вече са реализирани като доказани специалисти и учени в най-престижните световни на центрове.И не само те, защото който е минал през школата се е научил да мисли и да работи.

На финала: има ли все още нерешено уравнение от Теодосий Теодосиев?

Вероятно. Като съвсем млад учител бях на един курс, водеше го проф. Григорий Задорожний, той подготвяше националния ни отбор. Даде ми задача, която със сигурност и той не бе успял да реши. Справих се с нея същия ден. Като му занесох решението се зарадва. За разлика от някои, които със сигурност ще те намразят за успеха ти.Това беше човек с …красива душевност.

-Малката Ви дъщеря Йоанна показва ли пиетет към физиката и математиката?

-Преминахме през различни етапи, засега интересът й е към рисуването. Времето ще покаже.

ВИЗИТКА:

Роден е 1 декември 1947-а в Казанлък, за пръв път се сблъсква със законите на физиката едва 4 – годишен. Тогава за пръв път чул понятието „Перпетум мобиле“ и разбрал, че в природата няма нищо…безплатно.

Завършил е физико-математическия факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ през 1970, след което отбива воинския си дълг като командир на взвод към щаба на артилерийски полк, където за пръв път използва логаритмична линейка, за да изчисли траекторията на стрелбата.

От есента на 1975-а до пролетта на 2018-а е преподавател по физика и астрономия в природо-математическата гимназия „Академик Никола Обрешков“.

Създател е на собствена школа по физика и приложна математика, през която преминават стотици талантливи деца и на методика за създаването на силов интелект.От 13 златни медала на световни първенства за България 9 са донесени от негови възпитаници.

Пенсионира се …доброзорлен заради навършени години. Продължава да работи в България въпреки многобройните покани да замине в чужбина. На 15 май в София е премиерата на 79-минутен документален филм „Формулата на Тео“.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Броят на хоспитализациите  у нас е много над средния за Европейския съюз

Проф. Николай Габровски: Българското здравеопазване е лесно достъпно за разлика това в Европа

Броят на хоспитализациите у нас е много над средния за Европейския съюз

"Не съм съгласен, че българското здравеопазване не е за всички. Напротив, то е достъпно за всеки. Само за сравнение в Европа, както и в повечето страни в света, за преглед и консултация с лекар специалист се налага да се чака няколко седмици, дори няколко месеца", заяви в интервю за "Монитор" зам.-директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски.

Ще донеса топлина през ноември с турнето си Passion Flamenca в 15 града

Васко Василев: Музиката е най-добрата машина на времето

Ще донеса топлина през ноември с турнето си Passion Flamenca в 15 града

Долетя от Лондон само за няколко дни, след като в последния месец делеше времето си не между две държави, а между два континента – направи турне в Япония, върна се във Великобритания, отскочи до Испания. В крайна сметка София винаги е негова дестинация, най-малкото защото наближава огромното му турне в цяла България през ноември.