Златни монети с прасета  и мишки под елхата

Златни монети с прасета и мишки под елхата

Хвърляме по 400 лв. за скъпоценния метал, особен интерес има и към наполеоните

Златни монети с мишки и прасета купуват българите за коледен подарък. Животните са част от китайския зодиак, който скоро ще завърши своя цикъл и ще започне нов такъв. Това каза за "Монитор" Мартин Миланов от специализирана фирма за търговия със злато.

 

Монетите са с 1/20 или 1/10 унция австралийски лунар. Те са подходящи не само за колекционери, но и за подарък за хора, които искат да имат цялата серия. Цената на една монета е над 2000 лв., но ако решим да я продадем, може да вземем повече пари отколкото самите ние сме инвестирали. Освен монети с китайски зодии българинът търси и монети с историческа стойност. Такива са дукатите от Австро-Унгария. „Понеже са използвани в ежедневието на хората от 19-и век, те имат и друга стойност – имат уникален дизайн и минало“, каза Миланов. По думите му монети с лика на Наполеон също са харесвани, защото навремето нашите баби и дядовци са кътали спестяванията си именно в наполеони. Интерес има и към абонаментното злато. Идеята е всеки месец да се купува по 1 грам злато, а на последния месец абонатът получава едно кюлче безплатно. "Такъв подарък се търси от младите семейства, които искат да изненадат с нещо, различно от пари в плик или ваучер", поясни експертът.

Средно българинът хвърля между 100 и 400 лв. за подобни подаръци. В момента пък търсенето на скъпоценния метал в България е засилено като надвишава очакванията на експертите. "Има по-голям интерес, отколкото ние смятахме, че ще има по празниците", сподели Миланов. Той обясни това с факта, че за последните дни цената на златото е паднала с около 100 долара за тройунция. Цената е временна и може да падне дори още.

Всяка година търсенето с 15% нагоре

Търсенето на злато нараства с 15% всяка година. Според експерти трендът ще се запази и през 2020 г. и няма да се обърне. "Ръстът ще продължи, но е рано да се каже с каква интензивност", сподели Миланов. Той изтъкна, че златото е застраховка срещу несигурни времена и при турбуленции в макроикономиката хората ще инвестират в него. Централните банки на много страни пък са купили рекордно количество злато за последните 2 години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.