Златко Златанов: Надяваме се българите да спасят и зимния сезон

Златко Златанов: Надяваме се българите да спасят и зимния сезон

През август имахме 20% ръст не само по отношение на посещенията, но и на постъпленията. Септември същото имахме ръст, но през октомври започнахме да се връщаме към нивата от миналата година. Това коментира пред "Монитор" председателят на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи” Златко Златанов. 

- Г-н Златанов, какви са очакванията ви за предстоящия зимен сезон?

- Искаме зимният сезон да бъде такъв, какъвто беше летният – много силен. Ако обаче заболелите продължават да растат, паническият страх на хората ще възпрепятства пътуванията. Остава неизвестно и как трябва да процедираме по отношение на резервациите, кой ще ни даде гаранция. В момента продаваме пакетите за студентския празник, Коледа и Нова година, ако обаче ни затворят, ще сме длъжни да върнем парите на хората. Проблемът е, че предплащаме много скъпи програми и може да нямаме тази възможност. Най-ниските хонорари за изпълнители започват от 5 - 6 000 лв. на час, като стигат до 13 000 лв. Очакванията ни са да се върнем към нормалния темп на работа, обстановката обаче остава изключително динамична.

- Наблюдава ли се спад на резервациите спрямо същия период през миналата година?

- Засега нямаме промяна в диаграмата от 2019 г. – всичко върви нормално. Нямаме нито повишаване, нито спад. За август имаме 20% ръст не само по отношение на посещенията, но и на постъпленията. Септември същото имахме ръст, но през октомври започнахме да се връщаме към нивата от миналата година. Никой обаче не може да предвиди какво ще се случи през следващите месеци.

- Ще успеете ли да възстановите загубите си, нанесени от пандемията?

- В никакъв случай не може да се говори за възстановяване на загубите, тъй като ни затвориха през март, а същинската ни работа започна през август. През май имахме едва 10 % посещаемост, до края на юли стигахме максимум 30 %. Възстановяването на загубите не е най-важното, ключово е да няма фалити. Схеми в помощ на бизнеса като 80 на 20 са изключително полезни, тъй като чрез тях виждаме, че има интерес към бранша и желание да ни помогнат.

- Споменахме фалити, има ли места за настаняване в града, които са преустановили своята дейност?

- На територията на Велинград няма нито един фалирал хотел.

- Посетители от кои страни очаквате през този зимен сезон?

Не очакваме никакви туристи от чужди страни заради покачващия се брой на заболелите. Надяваме се и този път българинът да спаси сезона. Дължим едно огромно благодаря на всички сънародници, които прекараха своите летни ваканции в страната. Желаем да посрещнем и чуждестранни гости, затова ще сме готови да ги приемем. Смятам, че за да ги привлечем, трябва да насочим рекламата си към факта, че България е безопасна дестинация за туризъм.

- Има ли специални изисквания, които гостите трябва да спазват по време на СПА процедури?

- Според новата разпоредба гостите, които са на масаж, също трябва да бъдат с маска. Масажистите и физиотерапевтите трябва да са с леки шлемове, за да им бъде по-удобно. Задължително е и навсякъде да има дезинфектанти, за да напомняме на хората да спазват добра хигиена. Наше задължение е да почистваме общите части и стаите. Закупили сме лампи, които да „почистват” през нощта – част от тях дори са вградени в климатиците и вентилацията. Основната цел на всички е да запазят здравето на персонала и гостите си.

- Велинград бе първият град със специализирано местно меню. Радва ли се на интерес от страна на чужденците?

- Тази идея не е българска, взаимстваме я от най-развитите дестинации по света. Италианците например не го правят от вчера, затова решихме да изградим подобна система по техния пример и у нас – да изградим нещо, което си е наше. По този начин дестинацията ни ще се различава от останалите, така гостите ще знаят, че ястията, които опитват, са произведени във Велинград. Една марка се създава именно по този начин – когато създаваш нещо, което го няма никъде другаде. Националните ястия се радват на голям интерес, гостите искат да опитат от абсолютно всичко.

ВИЗИТКА:

- Oсновател и дългогодишен председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Велинград и Западни Родопи"

- С почетния председател на БХРА Благой Рагин са в основата на кампаниите за определяне на Велинград за СПА столица на България и за СПА столица на Балканите.

- Собственик на хотел във Велинград

    Назад

    КОМЕНТАРИ

    Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.