0

А ко желаете пъстър цвят в зимната градина, изберете зимния жасмин, едно от малкото студоустойчиви растения, което отваря първите си цветове през декември и смело продължава да цъфти до края на април.

Ако желаете пъстър цвят в зимната градина, изберете зимния жасмин, едно от малкото студоустойчиви растения, което отваря първите си цветове през декември и смело продължава да цъфти до края на април.


Очарователната черта на това зимно растение е, че отваря жълтите си цветове един след друг и така насладата от него е по-дълга. Зимният жасмин може да се отглежда по два начина, като висящо или като увивно растение. Ако изберете увивния вариaнт, ще е необходимо да осигурите рамка за стабилност, като на папример. пергола или дори друг храст. Висящият вариант изглежда особено атрактивнен на стена.
Позиция и грижи
Зимният жасмин не изисква специални грижи и като цяло се справя добре и сам. Поради това се счита за здраво, лесно за отглеждане растение с дълъг живот. Зимният жасмин не е податлив на заболявания и вредители. Засажда се на слънчево или полусенчесто място, в идеалния случай - защитено от вятър. Няма особенни изисквания към почвата, но предпочита варовикова среда с повече хранителни вещества. Не се нуждае от торене.


Период
За да бъде готов да разцъфне през зимата, най-добрият период за засаждане на жасмина е през пролетта. След цъфтежа се препоръчва леторастите да се намалят с около една пета от дължината им. Дори когато листата окапят през есента, зелените клонки гарантират, че зимният жасмин никога няма да изглежда гол и скучен. Интересен факт е, че растението може лесно да се размножи чрез пъпкуване. Полегнала на земята клонка бързо образува нови корени и по-късно се отделя, като самостоятелно растение. В допълнение, зимният жасмин може лесно да се прехвърля в саксии, за да Ви радва на блкона, във входа или в къщи.