0

О ткритото официално на 23 юни м.г. поетично водно огледало в центъра на Стара Загора е в окаяно състояние след зимните месеци, алармираха жители на града, които пуснаха в социалните мрежи за пореден път снимки на съоръжението.

Откритото официално на 23 юни м.г. поетично водно огледало в центъра на Стара Загора е в окаяно състояние след зимните месеци, алармираха жители на града, които пуснаха в социалните мрежи за пореден път снимки на съоръжението.

Медните листи, върху които са калиграфирани култови за Града на липите стиховете от  Гео Милев, Кирил Христов, Иван Хаджихристов ,Иван Мирчев, Николай Лилиев, Веселин Ханчев, Михаил Берберов и др.са тотално корозирали и потъмнели от патината. Самите стихове са станали нечитаеми, все по-осезаема става опасността дете да се нарани от стърчащите остри и необезопасени ръбове.Безуспешен е останал опитът с водна струя да бъдат почистени нечистотиите, признаха служители на общинската администрация.

Автор на мемориалната пластика, която бе обект на множество коментари близо 3 години е младият скулптор Радослав Мъглов, а  надписите са дело на калиграфа Георги Павлов.Запознати с използваните за направата материали са категорични, че те са се оказали напълно неподходящи за природните условия, мнозина настояват да се потърси друго решение.

Критиките набраха скорост след като стана ясно, че в района на пешеходната зона предстои да бъде монтирана и още една пластика: на тежаща 8 тона каменна топка, която ще се върти под напора на водна струя. Тя била подарък на старозагорци от собственика на винарска изба „Мидалидаре“, казахстанският бизнесмен Юрий Юсупов и вече имало издадено разрешение за монтажа й.