Земевладелци и неправителствени организации ще управляват НАТУРА (ОБНОВЕНА)

Земевладелци и неправителствени организации ще управляват НАТУРА (ОБНОВЕНА)

Това ще стане факт с промени в Закона за биологичното разнообразие

Собственици на земи, неправителствени организации, местни браншови, работодателски и синдикални организации ще участват във вземането на решения за управлението на „Натура 2000“ в съответния регион. Това стана ясно от думите на Нено Димов при представянето на промените в Закона за биологичното разнообразие.

Организациите, в които ще се обединяват заинтересуваните страни, ще бъдат ръководени от регионалното РИОСВ. Чрез децентрализацията от екоминистерството целят да накарат местните общности да се грижат за околната среда и за икономическото си развитие едновременно.

„Подходът, който беше приет от всички организации, беше на териториален принцип с шеф на управлението областния управител. Чиновниците смениха областния управител с РИОСВ. Според нас не е редно процесът да бъде ръководен от регионалната екоинституция, защото не зелените организации слушат инспекцията по околна среда, а РИОСВ слуша зелените. Областният управител от друга страна като институция не е подвластен на РИОСВ“, коментира Тодор Георгиев от Националната асоциация „Българско черноморие“ пред „Монитор“.

С промените се въвежда и задължение на ресорното ведомство да проверява всички първични данни за защитените територии у нас. В момента 34.8% от територията на страната ни попада в „Натура 2000“, но по думите на Димов не било ясно каква част от нея е реална и коя не. Причината е, че до момента първичните данни за защитените територии не са подлежали на проверка от екоминистерството. От Асоциация „Българско черноморие“ не смятат, че по този начин част от териториите ще отпаднат от списъка със защитените. Нено Димов подчерта още, че забраната на една трета от териорията на страната няма как да бъде устойчив модел.

Освен това организациите, които рабоят и ползват публични средства за набиране на данни и изготвяне на анализи, ще трябва да направят така, че те да бъдат достъпни за широката общественост. Измененията ще въведат и изискването за разработване на териториални планове за „Натура 2000“. До момента нямаше задължение да бъдат изготвяни. По думите на Тодор Георгиев и тази мярка няма да бъде ефективна, защото за изготвянето на плана се обявява обществена поръчка. След като тя бъде спечелена и проучванията приключат, резултатите се подлагат на обществено обсъждане. Тук идвал и проблемът. „Това е процедура капан, защото каквито и да са становищата, министерството е в правомощието си да се съобрази или не. Обикновено излизат със заключението, че е имало много становища, но 99% от тях са били некомпетентни и затова не са ги взели предвид“, обясни Георгиев.

Според него въпреки предложените от екоминистерството изменения си оставал проблемът със собствеността, а именно земевладелецът все още няма право да обжалва решенията за обявяване на териорията за защитена зона. Законопроектът предстои да бъде разгледан от Министерския съвет, след което ще влезе в Народното събрание.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.