Земеделският зам.-министър: Износът на БГ аграрни стоки възлиза на 636.4 млн.евро

Земеделският зам.-министър: Износът на БГ аграрни стоки възлиза на 636.4 млн.евро

Над 4 млрд. лева е брутната добавена стойност в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство” за 2020 г. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев при официалното откриване на 8-та международна научна конференция – „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики“. Според предварителни данни през първото полугодие на 2021 г. нетният износ на аграрни стоки от страната възлиза на 636,4 млн. евро, което е с 31,8% повече спрямо същия период на миналата година, съобщиха от ресорното ведомство. 

По думите му е много важно българските производители на селскостопанска продукция и храни да продължат да подобряват своята конкурентоспособност, използвайки възможностите на мерките от Програмата за развитие на селските райони и Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство от Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Според Събев стабилното развитие на аграрния отрасъл е свързано с преодоляването на редица глобални предизвикателства - климатичните промени, намаляване на разхищението от храни, а също и зеленият пакт. Той подчерта, че за справянето с тях е необходима правилна симбиоза между науката, държавата, неправителствения сектор и бизнеса.

„Диалогът между всички нас е в основата на успешното решение и усилията, които полагаме в тази посока“, обобщи заместник-министър Събев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.