Земеделският зам.-министър: България прилага мерки за намаляване на нарушения при транспорт на животни

Земеделският зам.-министър: България прилага мерки за намаляване на нарушения при транспорт на животни

България прилага всички необходими мерки за намаляване на случаите на нарушение по време на транспортиране на животните.  Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков на среща с делегация на анкетната комисия на Европейския парламент относно защитата на животните по време на транспортиране, съобщиха от ресорното ведомство. 

„За по-добри резултати в тази посока обаче е нужно да се предприемат съвместни и координирани мерки във всички държави-членки на ЕС. Те трябва да бъдат фокусирани особено в мястото на натоварване на животните, където  е необходимо да бъде съблюдавано както техническото съответствие с изискванията за транспортното средство при превоз на определения вид животни, така и да се планират периодите за почивка, да се осигури достатъчно вода и храна, гарантиращи благосъстоянието на животните“, смята Неделков. Той подчерта още, че ЕС има едни от най-високите стандарти за хуманно отношение към животните в световен мащаб. Такива обаче не се прилагат в трети страни. 

Той бе категоричен, че от влизането в сила на Регламента относно защита на животните по време на транспортиране, има множество примери за нарушения и неизпълнение.

Всички те са документирани и докладвани официално към компетентните органи.

Припомняме, че в своята резолюция за защитата на животните по време на транспорт от 2012 г. Европейският парламент призова за ефективно и еднакво прилагане на съществуващото законодателство на ЕС.  Въпреки това, проверките на нашата граница, която е външна на ЕС, все още

констатират неспазване на изискванията при износа на живи животни за трети страни.

В последните години се наблюдава намаляване на тези нарушения и порочни практики.

В срещата участваха още заместник-министър Георги Събев и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Визитата на депутатите от анкетната комисия на Европейския парламент относно защитата на животните по време на транспортиране продължава и днес с проверка на място на ГКПП „Капитан Андреево“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.