Земеделският министър: Пикът на дъбовата коритуха ще бъде в следващите две години

Земеделският министър: Пикът на дъбовата коритуха ще бъде в следващите две години

Предполага се, че пикът на нападение на дъбовата коритуха в района на Странджа и Източна Стара планина ще бъде в периода 2021-2022 г. Това заяви по време на петъчния парламентарен контрол министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на въпрос относно мерките срещу проникването и организация на дейността за защита от поражения, нанасяни от вредителя, предаде Агенция „Фокус“. Данните са от миналогодишното проучване на Югозападното държавно предприятие.

По думите ѝ това може да е заплаха за производителите на манов мед, защото може да възпрепятства появата на медена роса.

„В България методите за борба с насекоми са химични, биологични, механични и интегрирани и се прилагат за стопански значимите вредители и болести по горите. За да са успешни мерките срещу насекомите трябва да обхванат обширни площи, в това число попадащи в природни паркове и НАТУРА 2000, където е ограничена употребата на продукти за растителна защита”, категорична бе тя.

Поради дребните размери на коритухата обаче пръскането от въздух на продукти от растителна защита е неприложимо. Тя обясни още, че в обширните горски територии е приложима биологичната борба, т.е. внасяне на макро и микроорганизми, които ще разболеят и намалят числеността й.

В България коритухата е установена през 2012 г. в района на градовете Пловдив и Симеоновград. „В периода 2015 – 2017 г. те са извършили проучвания върху разпространението и биологията на вида съвместно с експертите от лесозащитна станция град Пловдив. Информация за увреждания от дъбовата коритуха има в докладите по програмата за екологичен мониторинг на горските екосистеми в България, част от националната система за мониторинг на околната среда. За начина й на разпространение – транспорт, може да се съди по първоначалните находища, които се намират в близост до европейски пътища.

Малките й размери - около 3 мм, а също и широките дантеленоподобни крила позволяват разпространението и чрез ветрови течения“, заяви още Танева.

Според наблюдения на Югоизточното държавно предприятие насекомото не причинява загуба на дървесен прираст. Дъбовата коритуха може да се превърне в заплаха за горите с влошено здравословно състояние, защото увеличава чувствителността на хранителните растения към болести и насекоми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.