Земеделците ще се осигуряват на 420 лв.

Земеделците ще се осигуряват на 420 лв.

Земеделските производители у нас ще се осигуряват на 420 лв. от догодина. Това стана ясно след приети от бюджетната комисия промени в Закона за държавното обществено осигуряване (ДОО). Днес Комисията по бюджет и финанси разгледа на второ четене парите за НЗОК, ДОО и държавният бюджет за 2020 г. 

По време на заседанието от БСП се оплакаха и казаха, че трябва всеки бюджет да се разглежда самостоятелно, а не в един ден. Председателката на водещата комисия обаче се защити като отвърна, че това винаги е било така и не е някаква уникална практика. “Всеки ще има време да се изкаже”, успокои Менда Стоянова.

По време на заседанието се дадоха предложения за диференцирано ДДС, каквато е практиката в други европейски страни, за качване на максималния осигурителен доход и други. От ДПС предложиха месечният размер за осигуряване на регистрираните стопани да остане 400 лв. След окончателна редакция неговият размер стана 420 лв. с подкрепа от 14 гласа и 7 въздържали се.

По отношение на пенсиите, от "Обединени патриоти" и ГЕРБ предложиха минималната пенсия а осигурителен стаж и възраст да бъде 250 лв. от 1 юли догодина. от ДПС направиха същото предложение за промяна, но още от 1 януари 2020 г. На второ четене БСП предложиха 300 лв. минимална пенсия.

В бюджета беше заложено от догодина всички пенсии да се вдигнат с 6,7%, а минималната да стане 234,13 лв. В момента тя е 219,43 лв. Накрая обаче бе прието предложение на ОП и ГЕРБ за 250 лв. пенсия.

Припомняме, че минималният размер на пенсията бе договорен между НФСБ, ВМРО и ГЕРБ по време на коалиционен съвет, провел се преди няколко седмици. На него стана ясно, че това увеличение ще бъде за 800 000 души.

Според социалният министър Бисер Петков финално решение за болничните може да има на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Решение за болничните трябва да има до един месец след обнародването на Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване, което е доста скоро. Работата на експертно ниво е започнала и очакваме финалните предложения от НЗОК, които да обсъдим със социалните партньори. Вариантите за болничните са ясни, така че, когато има нов вариант, той ще обсъди".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ