Земеделците с пропаднали под 80% площи ще получат de minimis

Земеделците с пропаднали под 80% площи ще получат de minimis

Предвиждаме земеделските стопани с пропаднали под 80% площи заради сушата да бъдат компенсирани по de minimis. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в Сливен, предадоха от пресцентъра на земеделското ведомство.

Ресорният министър допълни, че към момента се анализират данните от приключилата жътва. По думите й ще се обсъдят два варианта за механизъм по държавната помощ. Единият е компенсация за всички пропаднали под 80 % площи заради сушата, а вторият - само за тези стопани, които имат спад в добивите от 30 на сто.

"За пшеницата знаем в кои райони е намален средният добив, с повече от 30%, спрямо предходните 5 години. Това са областите Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Силистра и Шумен. В края на месец октомври, ще може да се вземе решение за допълнителната компенсация в рамките на около от 8 до 10 млн. лв.“, поясни Танева.

В тази връзка има изготвен и Доклад за ефекта от въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019 – 2020 г. от Селскостопанската академия.

По време на срещата земеделският министър подчерта, че следващата седмица предстои Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) да гласува отпускане на 4.6 млн. лв. помощ за пропадналите на 100% площи от суша, измръзване, градушка и други климатични бедствия. Те ще се реализират по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Всички протоколи вече са обработени. Напълно пропадналите площи са

143 000 дка, а тези под 100 % са близо 1.2 млн. дка.

Пред земеделските стопани в Сливен директорът на дирекция "Технически инспекторат" в ДФЗ Снежана Ангелова, съобщи, че разплащателната агенция стартира проверки на междинните култури от 12 октомври и след 15 октомври по кръстосано съответствие. На засегнатите от сушата площи ще се извършва контрол за засяването на културите. Основната цел е да бъдат предотвратени в максимална степен последиците от засушаването за стопаните.
По време на дискусията бяха обсъдени и параметрите на новата Обща селскостопанска политика за периода 2021-2027 г. „Вече сме в напреднал етап и обсъждаме детайлите как да програмираме директните плащания, как да направим зелената архитектура, адаптирана към нашия вид производство и нашите земеделци. Искаме всичко да е лесно постижимо за тях, за да може да защитят плащанията си. Те ще са по-високи в новия програмен период, но с постигане и на по-високи цели, най-вече във връзка с озеленяването и опазване на околната среда“, подчерта Танева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.