Земеделци кандидатстват за помощ за изкореняване и засаждане на лозя от 29 юли

Земеделци кандидатстват за помощ за изкореняване и засаждане на лозя от 29 юли

В периода 29 юли - 12 август ще се проведат два приема на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Toва съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". 

Първият прием ще стартира на 29 юли и ще продължи до 4 август 2021 г. През този период ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ, предвиждащи авансово плащане до 15 октомври 2021 г. и приключване на дейностите през финансовата 2022 г. По време на втория прием пък ще се приемат заявления за подпомагане за   финансовите 2022 и 2023 години. Очаква се той да стартира на 30 юли и да продължи до 12 август 2021 г. 

Предвижда се подадените заявления по мярката и по двата приема да бъдат разгледани  до 15 октомври 2021 г. 90 % от финансовата помощ по тях да бъде осигурена от  Европейския фонд за гарантиране на земеделието. 

По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ се подпомагат изкореняването, засаждането и изграждането на подпорна конструкция на сортовия състав на насажденията , промяна на местоположението на лозята и подобряването на техниките за управление на лозята като изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване.

За финансова помощ по дейностите могат да кандидатстват производители, които са физически или юридически лица или група, организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.