0

В ече е есен и наближават мразовитите сутрини. Прибирането на последната реколта от градината става неизбежно. Есента е и сезонът, когато студоустойчивите зеленчуци достигат зрелост. Сред тях е и зелето.

Вече е есен и наближават мразовитите сутрини. Прибирането на последната реколта от градината става неизбежно. Есента е и сезонът, когато студоустойчивите зеленчуци достигат зрелост. Сред тях е и зелето.

Зелето може да се съхранява 6 месеца и повече. Освен традиционното за България кисело зеле, има още много начини да направите зимнина от реколтата си. Като използвате няколко начина за съхранение, вие ще минимизирате грешките си. Така както една гнила ябълка, може да развали цяла щайга, същото важи и при зелето. Но преди да пристъпите към самото консервиране е добре да знаете правилния начин за прибиране на реколтата.

Време

Когато приберете реколтата в най-подходящото време, това ще ви подсигури зеленчуци с най-добрия вкус и хрупкавост, със запазени витамини и минерали. Но нещата са малко по-сложни от това да търсите най-стегнатите глави.

Някои сортове могат да бъдат прибрани веднага, докато други могат да се запазят стегнати в градината за няколко седмици. Последните ви дават повече време да ги консумирате свежи или да изберете начин за консервиране.

По-ранните сортове са най-подходящи за затваряне в буркани, замразяване или изсушаване (дехидратиране). Те имат нужда от 70-100 дни, за да достигнат зрелост. За свежа консумация, ранните сортове са подходящи до 3-6 седмици след обиране.

По-късните сортове имат нужда от 120 дни и повече, за да достигнат зрелост. Те могат да бъдат съхранявани до 6 месеца след прибирането им.

За да решите кога да приберете реколтата трябва да се съобразявате с метеорологичните условия.

Дъжд

Ако е близо времето за прибиране и същевременно се очакват значителни валежи от дъжд, по-добре е да оберете зелето по-рано. Узрелите глави имат склонност да се разпукват при обилно напояване или при дъжд. Това ги прави по-трудни за съхранение.

Друго, което трябва да гледате, е дали се задава спад на температурите. Късните сортове са толерантни към застудяването, дори могат да издържат на -6°C.

За да удължите сезона можете да използвате дебел слой слама и дори одеяла през най-мразовитите нощи.

Когато прибирате реколтата, трябва да имате подръка остър нож или ножици. Трябва също така да премахнете всички пожълтели, увехнали или повредени листа.

Нарязано

За българите е традиция да правят цели глави кисело зеле в бидони. То обаче може да ферментира също нарязано, като за целта ви е нужна само сол. Първо, нарежете зелето на тънко и го сложете в съда, където да ферментира, като добавите сол и евентуално подправки. Нужни са 3-6 седмици, за да се сдобиете с нарязано кисело зеле.

Друг лесен и бърз начин да запазите част от реколта през зимата е да сложите част от зелето във фризера. За целта преди това то трябва да се нареже, бланшира, изсуши и да се опакова в торбички за замразяване. Можете да замразите и цели листа. Всичко зависи от това как искате да го готвите впоследствие като не е необходимо да го размразявате, преди да го сложите в тенджерата или тавата. Но ако искате да си направите салата, оставате го да се размрази в хладилника.

Ако замразите зелето без да го бланширате преди това, то ще трае около 2 месеца във фризера. Но ако бланширате, ще имате зеле за 9 месеца.



В изба издържа половин година

Хладната и тъмна изба е идеалното място за съхранение на зелето. Завийте всяка глава с кафява амбалажна хартия и поставете на рафтове с отстояние една от друга от няколко сантиметра. През следващите месеци трябва да проверявате състоянието на главите като внимавате за промяна в мириса или пожълтяване на листата. В хладна изба зелето може да издържи до 6 месеца.

Друг неконвенционален начин за съхранение е като извадите зелето заедно с корените, да изкопаете дупка, да го поставите в нея с корена нагоре. Покрийте с почва и оставете главите докато дойде време да ги използвате. За допълнителна защита, можете да покриете с мулч – слама, шума, сено.

Зелето, разбира се, може да се съхранява и в хладилника. Там може да издържи до няколко седмици, най-много два месеца. Важно е обаче да не се мие, преди да се пъхне в хладилника. Мийте само непосредствено преди да го използвате. Добре е да се съхранява цяла глава, за да се запази влагата в нея. Когато извадите главата и отрежете част от нея, преди да я върнете в хладилника, я опаковайте в найлон.