Наторяването около дюните вече е спряно. Сега зелените организации ще скочат. Защото те обичат да наторяват всеки един нов обект, както и да подпомагат развитието на растенията по дюни, плажове, горички и храстчета. И може и да имат право. Все пак тези терени са за обществено ползване, но трябва да се пазят.

А когато всеки с излишни 5 хил. лева, който може да си купи стар кемпер или каравана, се изтъпанчи на първа линия на плажа, то тогава наторяването взима размери на масово и не особено приятно мероприятие. Защото тези неща се правят в къмпинга, където има обособена тоалетна и баня, а не се рови по плажа като куче или котка. Хора сме и сме се еволюирали, а и отдавна сме възприели за правилно, и слава Богу, да използваме тоалетна, а не да си хвърляме фекалиите през прозорците.

Знаем го, но не всеки го спазва, а уж ние тук сме били от първите европейци. И сега е време да го покажем. Не със законови промени, а със спазването на закона. Това е европейското, а не да се изтипосаме на първа линия и да си паркираме стария кемпер, да го заградим с ограда и да се правим, че целият плаж е наш. Не е ваш. Той е за обществено ползване. Иначе всички къмпингари го раздават „зелени“, но пък си спират колите на дюните. Зелени ама само за кеф, а не заради действителното опазване на природата. Могат да протестират на жълтите павета, но не и да спазват разпоредбите и законите на пясъка. Те смятат, че той е техен, защото са развявали знаменца пред парламента. Ами не е техен. Той е на всички. И не е никак приятно да преминаваш между караваните на „Градина“ и да те гледат, все едно им минаваш през двора. А няколко месеца по-късно да ти затапят центъра на столицата, защото видиш ли, им искали някакви такси и им забранявали да се изхождат на плажа, в гората, между храстите. Палаткаджии почти няма. Повечето зеленомислещи хора, които искат да са в близост до морето със собствените си каравани, са хора с възможности. Проста проверка показва, че една каравана започва от 5 хил. лева нагоре. И то възможно най-старата и най-евтината. По-новите са на цената на апартаменти.

Ами никак не е зелено да се паркира на дюните. Нека ги глобяват. Не е и зелено и да се изхождат обитателите им по пътеките, където нормалните туристи отиват, за да стигнат до морето, не е и зелено да си хвърлят пликчетата, където сварят. Не зелено, а е направо за черна точка. А къмпингарите и палаткаджиите натрупаха бая черни точки. Не за друго, а защото докараха иначе чудесната и вдъхновяваща зелена идея до най-тъмни и неприятни нюанси. Създават повече боклук, отколкото хотелите. Защото хотелите поне имат канализация и сметосъбиране. А къмпингите нямат пречистваща станция. Има дупка, външен кенеф и разградена баня. И така зеленомислещите направо се нацапват до ушите с всички нюанси на кафявото.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Римейкът на “Кажи си, Иване”

Оглушителна протестърска тишина настъпи след телевизионното разкритие на Стив Ханке, че е дал на президента Петър Стоянов куфарче с документи, уличаващи в корупция тогавашния премиер Иван Костов.

Краят на ерата „забравих“ си бележника

Повече от 3/4 от училищата тази учебна година са заложили на електронни дневници, като от тях близо 400 пък са пратили хартиения дневник в историята. Предимствата от тази възможност несъмнено са много и в различни посоки. Родителите, например, могат да следят всичко случващото се с тяхното дете, докато пътуват или имат някоя друга свободна минута на работа.

Да ти виждам ръцете! Ти си в болничен!

Нека да уточним – взимането на болничен, когато си здрав като кафърски бивол, не е престъпление. Точното определение на това явление е класически тарикатлък.