Неправителствените организации, работещи по екопроекти, вече ще бъдат задължавани да предоставят на екоминистерството данните си. Това предвиждат промени в Закона за биоразнообразието, изработени от екоминистерството и пуснати за обществено обсъждане.

Изискването се налага, тъй като досегашната практика показва, че се правят анализи на данни, за които МОСВ няма информация. Тази информация пък е необходима на ековедомството, за да провежда политиките за опазване на околната среда.

С мотивите към предложените промени се разбива на пух и прах и една от основните тези на „зелените“, че в защитените по Натура 2000 зони не може да има каквито и да било дейности. От МОСВ изрично подчертават, че директивата и законът не само не налагат преки забрани, но и в други държави от съюза няма подобна практика. Единственото изискване е дейностите да не влошават местообитанията на защитените видове. Затова се разрешават дейности, които биха довели до устойчиво развиване на зоните. Според промените в закона ограниченията и забраните ще се налагат по изключение. Забрани могат да се въвеждат в заповедите за обявяване на защитените зони или в плановете за управление, в случай че осъществяването на дадена дейност доказано би довела до увреждане на местообитанията и видовете, които се опазват в дадената зона. С предложените промени и регионалните екоинспекции ще могат по-ефективно да координират отделните звена. Ще се разработят и териториални планове за управление на мрежата. Новият подход в управлението на НАТУРА 2000 ще се осъществява с нови структури за управление на национално и регионално ниво се казва още в предложението за промени в Закона за биоразнообразието. За целта ще бъдат създадени национален орган за управление на мрежата, национален консултативен съвет към екоминистъра и органи за управление на мрежата на регионално ниво. Към регионалните органи пък ще се организират комитети на заинтересованите страни, които обединяват РИОСВ, местната власт, териториални администрации и местния бизнес. В промените на закона са заложени и критериите, на които трябва да отговарят неправителствените организации, чиято дейност е в сферата на опазване на околната среда. Те трябва да работят на територията на поне две регионални инспекции по околна среда и да имат опит от минимум три години в тази област. Освен това НПО-та трябва да имат прозрачно управление, което да гарантира, че заявената от тях членска маса не само е информирана, но и участва във вземането на решения. Те не трябва да имат и задължения към държавата или общините, където са учредени. На същите условия ще трябва да отговарят и регионалните неправителствени организации.

НАБЧ: Това е стъпка напред, но половинчата

„Промените са стъпка напред, но много половинчата“. Това коментираха от Националната асоциация „Българско Черноморие“. Според експертите на организацията истинска кооперация между природозащита и устойчиво развитие може да се получи, когато местните общности придобият правото сами да решават развитието на защитената зона в тяхната територия, а регионалните екоинспекции имат основно контролни функции. Освен това според сегашното законодателство забраните за дейност в заповедите за обявяване на защитена зона не могат да се обжалват в съда.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ананиев: Общо 23 души са изследвани за коронавирус, няма заразени

Общо 23 души, завърнали се от Азия, са изследвани за коронавирус у нас, всички проби са отрицателни. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който заедно с шефа на МВР Младен Маринов даде информация пред депутатите в парламента за ситуацията около заболяването.

Продължава изземането на антики от колекцията на Божков

Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват претърсвания и изземвания в офисите на Васил Божков, съобщават от прокуратурата.

Действията им са във връзка с образуваното досъдебно производство срещу бизнесмена.

Борисов към шефа на АПИ: По площадите ще обясняваш, че няма да има винетки

Шефът на АПИ Георги Терзийски ще обяснява по площадите в населените места около София, че няма да има винетки. Това му бе заръчано от премиера Бойко Борисов в началото на правителственото заведание. Реакцията му е относно появилите се информации, че движението по пътищата до Кремиковци, Панчарево, Нови Искър и Банкя ще се плаща. Това изкара и хора на протест.