0

З еленият сертификат и нуждата от такъв за всяко събитие на закрито влезе в предизборната кампания на партиите, които разкритикуваха здравния министър Стойчо Кацаров за новите мерки и дори му поискаха оставката.

Зеленият сертификат и нуждата от такъв за всяко събитие на закрито влезе в предизборната кампания на партиите, които разкритикуваха здравния министър Стойчо Кацаров за новите мерки и дори му поискаха оставката.

От изпълнителното бюро на БСП излязоха с позиция, според която въвеждането от служебния кабинет на зелен сертификат по този необмислен начин е неприемливо и неработещо. Според тях министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава и именно затова очакват той да подаде оставка. От червената партия посочват, че ваксинирането е доброволен акт. "Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите", казва от "Позитано 20". Изтъкват, че мерките, като зеления сертификат се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България.

"Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?", питат от БСП. Именно затова настояват решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново.

Последва и реакция от ВМРО, които също скочиха на Кацаров и му поискаха оставката. От партията посочва,че служебният кабинет се провалил с управлението на коронакризата и определят мерките като социален геноцид. "Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ е!", казват от партията. От ВМРО изтъкват, че не подкрепят истеричното антиваксърство, горенето на маски и всякакви подобни други истерии и антихуманен популизъм, свързани с коронавируса, категорично се обявяват против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство. Според тях с въвеждането на зеления сертификат на практика за всички социални дейности, извън домашното битуване на българите, правителството на Радев ограничава основни човешки права, залегнали в глава втора на Конституцията на България. От ВМРО изтъкват, че вече има граждани, които се готвят да протестират срещу държавата и срещу заведения, които им искат сертификат.

Темата коментира пред Нова телевизия и бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ. Според него зеленият сертификат е дискриминационно отношение към 75 % българи. По думите му България е изпуснала златните летни месеци, през които е можело да постигне ваксинационно покритие от 70%, такова каквото е било изискването на ЕК. "В момента да говорим какви трябва да са мерките сега, е изключително закъсняло и ситуацията е изпусната", заяви Костадин Ангелов. Той изтъкна, че при 20 процента ваксинирани българи, въвеждането на зелен сертификат определено има дискриминационно отношение към останалите 75 %. "Няма как да изискваш от голяма група български лекари медицински сестри и санитари зелен сертификат, за да работят от утре в болницата", каза той.

Малко по-късно ГЕРБ официално поискаха оставката на Кацаров,предупредиха за опасност на вота да ходим също със зелен сертификат.  Какво коментира пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - вижте ТУК.

Според кандидата за президент Костадин Костадинов от "Възраждане" заповедта за зеления сертификат е насилствена и противоконституционна.

Петков: Срещу безплатен тест за антитела преболедувалите трябва да получат сертификат (ВИДЕО)