Зеленчукопроизводители кандидатстват за кредити за семена и торове до 30 април

Зеленчукопроизводители кандидатстват за кредити за семена и торове до 30 април

До 30 април 2021 г. се удължава срокът за подаване на заявления за целеви кредит за закупуване на семена, разсад и торове за производство на зеленчуци и закупуване на торове за отглеждане на трайни насаждения като плодове, винени лозя и маслодайна роза.  Общият бюджет по схемата е общо 12 млн. лева и се очаква да бъде изплатен до 31 май 2021 г. Това съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". 

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, подали заявление по схемите за обвързано подпомагане за производство на ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини, сливи и десертно грозде. Финансиране могат да получат и земеделците, отглеждащи зеленчуци. Кандидатите с винени лозя и маслодайна роза е необходимо да имат подадено заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ за реколта 2020 г.

Зеленчуци:

• домати, краставици и пипер (оранжерийно производство) за семена/разсад – 19 500 лв./ха и за торове – 6 000 лв./ха;

• домати, краставици, корнишони и патладжан (полско производство) за семена/разсад – 3 200 лв./ха и за торове – 680 лв./ха;

• пипер (полско производство) за семена/разсад – 3 500 лв./ха и за торове – 910 лв./ха;

• картофи, лук и чесън (полско производство) за семена/разсад – 1 470 лв./ха и за торове – 510 лв./ха;

• моркови, зеле, дини и пъпеш (полско производство) за семена/разсад – 650 лв./ха и за торове – 550 лв./ха;

Трайни насаждения:

• ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини - 600 лв./ха;

• сливи и десертно грозде – 520 лв./ха;

• винени лозя – 460 лв./ха;

• маслодайна роза – 200 лв./ха.

Лихвата по кредита е в размер на 1,5 % годишно. Крайният срок за погасяване е до 30 ноември 2021 г. Максималният размер на кредита, който може да получи земеделски производител, е в размер на 300 000 лв. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.