Зелена компания създаде подводна ферма, която произвежда тонове водорасли

Зелена компания създаде подводна ферма, която произвежда тонове водорасли

Компанията за устойчиво земеделие GreenWave разработи нова технология – вертикална подводна ферма, съобщава greenmatters.com.

Тя представлява вертикални въжета в морето, благодарение на които се отглеждат различни видове морска храна. Водораслите се подхранват по естествен път от миди и стриди, окачени край въжетата, както и от стриди и миди в клетки на морското дъно. Те са напълно самодостатъчни и живеят от заобикалящата ги вода и слънчевата светлина.

Без въглероден отпечатък

Подводните ферми в океана имат нулев въглероден отпечатък. Те имат капацитет да произвеждат от 10 до 30 тона водорасли годишно. Компанията е готова да си партнира с всеки собственик на лодка с достъп до $ 20 000, за да създаде своя собствена подводна ферма. В момента работят над 15 различни ферми, така че природозащитниците се надяват, че това наистина може да бъде бъдещето на безопасното и етично земеделие.

Най-хубавото нещо на океана е, че може да отглеждате храна с нулеви разходи, за която няма нужда да се изразходват нито вода, нито торове. Това прави този вид земеделие най-устойчивото на планетата, казва изпълнителният директор на компанията Брен Смит. И не само това – реколтата – водораслите, ракообразните, вдъхват живот на екосистемите, добавя той.

Дъждовни гори

Това са дъждовните гори на океана. Те просто попиват слънчева светлина, въглерод, азот, за да растат. Така че колкото повече от тези култури отглеждаме, толкова по-добре, казва Смит. Според него, една от основните причини за създаването на тези ферми в океана са промените в климата.

Индустриалното земеделие използва токсични пестициди, които нанасят вреда на околната среда. Използването им при отглеждането на плодове и зеленчуци често замърсява водата, почвата, въздуха. Това не само засяга местните видове животни и растения, но засяга също и местните общности – особено работниците в селското стопанство на развиващите се страни.

Без тор

Подводните вертикални ферми използват мекотелите, които живеят край въжетата, така че те нямат нужда от добитък, който да произвежда тор. Отглеждането на животни по индустриален способ се счита за нехуманно, а освен това се смята, че е една от водещите причини за пандемиите, тъй като вирусните заболявания се разпространяват сред добитъка, а оттам и сред хората. Освен това животновъдните ферми произвеждат огромно количество метан, който има основен принос към глобалното затопляне.

Конвенционалното земеделие освен това изразходва огромно количество водни ресурси. А също така е и една от водещите причини за изсичането на горите, особено в Латинска Америка. В същото време подводните ферми не изискват допълнителни водни ресурси, нито земеделски площи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.