„Зелен коридор“ пресича „Надежда“ от надлеза до Северния парк

„Зелен коридор“ пресича „Надежда“ от надлеза до Северния парк

Четири находища на минерална вода ще се включат в парковата система

„Зелен здравословен коридор“ ще пресече столичния квартал „Надежда“. Това предвижда проектът по програма URBiNAT– URBan-Innovative-NATure, в който София е един от трите водещи градове заедно с Порто в Португалия и Нант във Франция.

Финансирането от 1,2 млн. лева е по програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Проектът беше представен днес в Столичната община.

Коридорът представлява пешеходно трасе, което свързва Северния парк с надлез „Надежда“. Той ще свърже и обедини в една система множеството малки градини по протежението му. Така за хората от квартала тип „работническа спалня“ коридорът ще се превърне в зелена просека, в която ще могат да се разходят, спортуват и почиват, а териториите на север от Северната скоростна тангента ще получат кътче природа в урбанизираното пространство.

Идеята на „Зеления здравословен коридор“ е също да се използват и четирите малки местни находища на минерална вода, които се намират в района. Едно от тях се намира в двора на 15-о СОУ „Адам Мицкевич“ в „Надежда“. Там предстои да се изгради минерален басейн, който ще се ползва от учениците в школото. Обмисля се и начин в бъдеще да се използва горещата вода от извора за отопление на училището обясниха от районната администрация в „Надежда“.

Проектът предвижда и развитие на цялостна мрежа от свързани велоалеи, които ще достигат до пътните изходи в района. Те ще бъдат осветени, както и целият коридор. Ще се изгради и съпътстващата социална и спортна инфраструктура като детски и спортни площадки, предвижда се и връзка със стадион „Локомотив“.

Градовете - участници в проекта, сред които е и София, чрез район „Надежда“ ще изпълняват мерки за пилотно прилагане на иновативни природосъобразни решения в четири области - E – енергия; W - вода ; Green – зеленина/природа; Food/Nature – храна/природа. УАСГ в София е академичният партньор на Столична община със собствен бюджет по проекта. Срокът за изпълнение е до 2023 г.

„Идеята на "Зеления коридор" е свързването на Северен парк с минералната вода на територията на район "Надежда" и подобряване на пешеходните връзки и велосипедното придвижване. Решения за града, базирани на природата - водещата идея на проект URBiNAT, е в основата и на политиките за Зелен град и Град за хората, по които управлението на града ни работим“, коментира Лорита Радева, председател на екокомисията в Столичния общински съвет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.